Primer koronavirusa v Metliki razkriva vso bedo sistema

Včeraj popoldan so v Metliki potrdili novi primer okužbe s koronavirusom. Okužen je zdravnik, ki je zaposlen v Zdravstvenem domu Metlika. Po dopustu oziroma smučanju v Italiji se je vrnil na delo in po treh dneh zbolel.

Po poročanju portala Moja Dolenjska je v tem času imel stike z vsemi zaposlenimi v ZD Metlika (več kot 50), s pacienti v svoji ambulanti, s pediatrinjo, ki ima zasebno ambulanto v ZD Metlika, hkrati je tudi pooblaščeni zdravnik za oskrbovance metliškega zdravstvenega doma. Skupno je kot zdravnik po doslej znanih podatkih portala imel stike s preko 100 občani.

V Domu starejših so ob njegovem obisku opazili njegovo slabo zdravstveno počutje.

Zdravstveni dom so sinoči zaprli in ga razkužujejo, pacientov ne sprejemajo, temveč jih napotujejo na klic na številko 112. Vse zaposlene so napotili na testiranje. Po neuradnih podatkih naj bi nekateri med njimi že imeli vročino.

V DSO Metlika, kjer so tudi težko bolni oskrbovanci, bil je tudi na oddelku za demenco, so prepovedali obiske.

Nekaj zaposlenih v ZD Metlika je osebno povezanih s policisti na metliški policijski postaji.

Stvari so zelo resne. Vsi pa trdijo, da so delali skladno s priporočili Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Ministrstvo se je včeraj odločilo, da bo število okuženih javnosti sporočalo samo še enkrat dnevno, to je okoli poldneva.

M. P.