Priporočila – Javna agencija RS za varnost prometa

Glede na to, da prihaja čas počitnic, bodo tudi ceste precej bolj obremenjene. Zato je pomembno, da na pot odidemo pravočasno, smo na cesti potrpežljivi in se pripravimo tudi na morebitne zastoje.
Javna agencija za varnost prometa je zato že v preteklosti pripravila nekaj nasvetov za vožnjo poleti:
Pred odhodom na pot 
Pot dobro organizirajte in načrtujete, preverite delovanje vašega vozila, za kar lahko poskrbite s preventivnim pregledom v servisni delavnici. Preverite stanje na cestah in morebitne cestne zapore. Naredite si načrt potovanja in preverite veljavnost dokumentov.
Prtljaga naj bo v vozilo zložena pravilno in varno pritrjena, težjo kosi naj bodo na dnu, za zadnjo klopjo. Prtljago ustrezno pritrdimo oziroma zavarujemo, da ob morebitnem trku ne poleti z mesta. Naletna teža mobilnega telefona, ki tehta 200 gramov, je pri trku vozila s hitrostjo 50 km/h, kar 5-6 kilogramov. Če nas med trkom zadane, lahko utrpimo resne poškodbe. Ustrezno pospravljeni predmeti med vožnjo so tako za varnost voznika in potnikov nujni. Zagotovite dobro preglednost skozi vsa okna in ogledala. Ker bo vozilo zaradi prtljage dodatno obteženo, pred odhodom preverite ustreznost tlaka v pnevmatikah. Poskrbite za zadostne količine vode za vse potnike v vozilu. Preverite pravilno in dosledno pripetost vseh potnikov in uporabo otroških zadrževalnih sistemov.
Ko ste za volanom, naj bo vožnja vaša glavna skrb 
Vožnja je zahtevno opravilo, zato se povsem osredotočite nanjo. Osredotočenost na vožnjo pomeni slediti trem preprostim, a nujnim pravilom:
• Roke na volanu.
• Pogled na cesti.
• Misli in koncentracija pri vožnji in spremljanju razmer na cesti in ob njej.
Med vožnjo bodite strpni, prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti in ravnajte defenzivno, vzdržujte ustrezno varnostno razdaljo. Ne uporabljate mobilnega telefona in vozite trezni! Med daljšo vožnjo naj vozniki poskrbijo za redne postanke, približno na vsaki dve uri. V primeru, da je na potovanju več oseb z veljavnim vozniškim dovoljenjem, naj si ti vožnjo »razdelijo«, s tem tudi zmanjšajo tveganje za vožnjo pod vplivom utrujenosti ali zaspanosti.
Če se med vožnjo pojavijo znaki utrujenosti in zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, občutek potrebe počitka ali izgube pozornosti, se je potrebno v najkrajšem možnem času na varnem mestu ustaviti ter poskrbeti za ustrezno psihofizično stanje. V parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajte nikogar, saj lahko hitro pride do toplotnega udara! Temperature v avtomobilu, ki stoji,  izjemno hitro naraščajo. Že pri zunanji temperaturi 22 stopinj C temperatura v vozilu naraste na 47 stopinj C v le eni uri. Če je zunaj 32 stopinj C, je v vozilu po 20 minutah že 49 stopinj C. Višje zunanje temperature in daljši čas stanja na soncu seveda pomenijo še višje temperature v zaprtem vozilu. Zato vselej, preden odidete na pot, četudi je kratka, vozilo dobro prezračite in ohladite.
Za večjo varnost na cestah v poletnih mesecih je Agencija za varnost prometa izdala brošuro Nasveti za vožnjo poleti. 

 

Video vsebine Varno v poletje:

Želimo vam srečno in varno udeležbo v prometu, šolarjem pa vesele in varne poletne počitnice! 
Vir: slovenska-bistrica.si