Protesti: 26-letnik stari znanec policije, ovadenih še več drugih oseb

Stari znanec policije.

Na današnji novinarski konferenci so podrobneje predstavili policijske aktivnosti in kriminalistične preiskave, v okviru katere so policisti in kriminalisti Policijske uprave Ljubljana ugotovili in kazensko ovadili več osumljencev kaznivih dejanj, ki so bila storjena na nasilnih izgredih 5. novembra 2020 v Ljubljani.

Včeraj so opravili hišno preiskavo pri 26-letniku z območja Maribora, ki je med izgredi napadel in poškodoval dva policista in tri novinarje različnih medijskih hiš, fotoreporterju je zlomil čeljust.

Po včerajšnjem poročanju časnika Večer gre za Grego Miteva, člana navijaške skupine Viole.  Osumljenemu je bila odvzeta prostost, danes bo priveden pred preiskovalnega sodnika.

Med preiskavo so pri osumljenemu zasegli tudi drogo in pripomočke za njeno uživanje.

Skupno je bilo na protestih, ki so se iz neprijavljenega shoda sprevrgli v nasilne izgrede, poškodovanih 15 policistov, od tega jih je bilo pet pozneje tudi bolniško odstotnih.

Kriminalisti in policisti so preiskali več kot 30 kaznivih dejanja, opravili več ogledov, zavarovali več kot 70 različnih sledi in govorili z več kot 150 osebami, ki bi lahko imele koristne informacije.

Pregledali so tudi več kot 280 gigabajtov posnetkov in fotografij s protesta, v preiskavi pa je sodelovalo 70 kriminalistov in policistov. Na Okrožno državno tožilstvo so podali kazenske prijave zoper štiri osebe.

Do sedaj so tako z veliko vloženih ur dela in izredno angažiranostjo preiskovalcev uspeli preiskati naslednja kazniva dejanja in prekrške:

  • uvedenih je bilo 81 prekrškovnih postopkov zaradi kršitve določil Zakona o nalezljivih boleznih,
  • 37 prekrškovnih postopkov zaradi kršenja javnega reda in miru,
  • 8 prekrškovnih postopkov zaradi kršitev Zakona o osebni izkaznici, 2 postopka zaradi kršitve Zakona o javnih zbiranjih in 3 postopki zaradi nedovoljene uporabe pirotehnike.

Na Okrožno državno tožilstvo Ljubljana so podali kazenske ovadbe zoper:

  • štiri osebe zaradi kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi (za to kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od 3 mesecev do dveh let);
  • štiri osebe zaradi napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti (za to kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od 6 mesecev do treh let) in
  • dve osebi zaradi kaznivih dejanj sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje (za to kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od 3 mesecev do dveh let).

Več je dostopno tukaj: Policija 

M. P.