Prva izplačila pomoči samozaposlenim stekla

(vir: pixabay.com)

Finančna uprava RS (Furs) je danes izplačala mesečni temeljni dohodek prvim samozaposlenim, ki so zaradi epidemije novega koronavirusa utrpeli izpad prihodkov. Za mesec marec so jim nakazali 350 evrov, epidemija je bila namreč razglašena 12. marca 2020.

Za meseca april in maj bodo prejeli še po 700 evrov. Hkrati jim bo država plačala tudi socialne prispevke. Enaka pomoč velja tudi za kmete, družbenike in verske uslužbence.

Za pridobitev pomoči pa je bilo treba prek Fursovega sistema eDavki oddati posebno izjavo, da zaradi epidemije ne morejo opravljati svoje dejavnosti oz. jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Doslej je takšno izjavo vložilo 39.672 zavezancev,.

Tisti, ki so vlogo oddali do 18. aprila, so denar prejeli danes. Preostali pa bodo denar prejeli v enem od prihodnjih nakazil, ki sta predvideni do 10. maja in 10. junija.

Do pomoči so v skladu z veljavnim zakonom upravičeni tisti, ki so v marcu utrpeli vsaj 25-odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem oz. v aprilu ali maju vsaj 50-odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem.

Vlada je v drugem paketu ukrepov, ki je trenutno v potrjevanju v državnem zboru, sprejela tudi sklep, da bodo do pomoči upravičeni tisti samozaposleni, ki jim bodo prihodki letos upadli za več kot 10 odstotkov glede na leto 2019. Če niso poslovali v celotnem letu 2019 oz. 2020, se bodo upoštevali povprečni mesečni prihodki.

M. P.