Prvi obisk ameriškega zunanjega ministra v Sloveniji po 23 letih

(vir: Vlada RS, Twitter)

Predsednik slovenske vlade Janez Janša bo danes na obisku v Sloveniji gostil ameriškega državnega sekretarja Mikea Pompea.

“Z obiskom se bodo potrdili prijateljski, partnerski in zavezniški odnosi med Slovenijo in ZDA. V okviru obiska tudi podpis izjave z ministrom za zunanje zadeve dr. Anžetom Logarjem o varnosti 5G omrežij,” je vlada objavila na Twitterju.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo bo v Slovenijo v spremstvu gospe Susan Pompeo na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana prispel nekaj po 10. uri.

Nato se bo na Bledu sestal s slovenskim premierjem Janezom Janšo, tudi na štiri oči. Po podpisu skupne izjave o varnosti omrežij 5G in novinarski konferenci ga bo na kosilu gostil predsednik republike Borut Pahor. Slovenijo bo zapustil okoli 16. ure.

Z ljubljanskega letališča naj bi se odpravil po fotografiranju z ameriško veleposlanico v Sloveniji Lyndo Blanchard, njeno družino, marinci in tudi pripadniki slovenske policije.

Pogovori naj bi bili po napovedih kabineta slovenskega predsednika vlade namenjeni pregledu in krepitvi dvostranskega sodelovanja med Slovenijo in ZDA, tako na političnem kot gospodarskem področju. Po napovedih State Departmenta pa je pričakovati tudi pogovore o drugih aktualnih zadevah v mednarodni skupnosti, med drugim tudi pogovore o položaju na Zahodnem Balkanu.

Ameriški državni sekretar je pred Slovenijo obiskal Poljsko, v petek ga čakajo pogovori na Dunaju, v soboto pa še v Varšavi.

M. P.