Prvi ukrepi Golobove vlade bodo podražitve

Vlada bo s torkom sprostila marže in cene goriv. Nov režim bo v veljavo stopil 21. junija. Prvi ukrep proti draginji Golobove vlade bo podražitev goriv. 

Prvi ukrep proti draginji Golobove vlade bo podražitev goriv, s tem in ostalimi podražitvami (elektrike, kurilnega olja in plina), ki smo jim priča, pa hitimo v energetsko revščino.

V Sloveniji je trenutno cena za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina 1,56 evra, na Hrvaškem je danes 1,79 evra (v torek bo lahko že višja).

Z vidika cen goriv današnja odločitev vlade namreč pomeni, da bi se cene glede na včerajšnje stanje lahko primerjale tistim na Hrvaškem izven avtocest.

Cena dizelskega goriva je v Sloveniji trenutno 1,668 evra za liter, na Hrvaškem 1,73 evra.

Več podatkov zaenkrat ni znanih, dejstvo pa je, da je vlada Roberta Goloba državljane v draginji pustila na cedilu, kakorkoli “njegovi” mediji poročajo drugače.

Spomnimo. Robert Golob je na eni od televizij glede dohodninskega davka dejal nekako tako, da on ne potrebuje več denarja, ker bi ga zapravil za neumnosti.

Hkrati smo že danes poročali, da si bo Golob, kot nekdanji direktor GEN-I, za 10 mesecev lanske funkcije izplačal skoraj 2 milijona evrov “nagrade”. Poročali smo tudi, da se je kurilno olje v torek podražilo za neverjetnih 66 odstotkov –

Spomnimo še, da je vlada Janeza Janše 10. maja sprejela sklep, po katerem naj bi bile cene najbolje prodajanega bencina in dizelskega goriva znotraj države regulirane (omejene in nespremenjene) do vključno 10. avgusta.

No, to je Golobova vlada danes spremenila. Spremembe bodo že z 21. junijem, to je v torek.

SDS je že sredi maja v parlament vložila tudi predlog za bistveno znižanje davka na dodano vrednost na energente (iz 22 na 5 odstotkov). Vendar pa so se Golobovi odločili tako, kot so pred volitvami tudi napovedovali. Nižjih davkov ne bo, cene bodo višje! S tem se bo povišala tudi inflacija, že zdaj je pričakovana skoraj 10-odstotna, z novimi cenami bo to še višje.

M. P.