Puckizem: Mlinarjeva potrjena za mišjo dlako, s podporo Jelinčiča in SNS

Angelika Mlinar po potrditvi za ministrico brez resorja. (vir: zajem zaslona)

Pozno sinoči so v državnem zboru Angeliko Mlinar potrdili za ministrico brez resorja, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo, bolj razumljivo, za resor, kjer so odgovorni predvsem za črpanje evropskih sredstev.

Rezultat je bil zelo tesen, šlo je za las: 44 jih je glasovalo za Mlinarjevo, 43 jih je bilo proti.

Zmago Jelinčič (SNS) in Maša Kociper (SAB): fotografija je po omrežjih zaokrožila že včeraj dopoldan. Na koncu so se za pravilne izkazale napovedi, da je Jelinčič spet “klonil”. (vir: Twittter)

Za so glasovali poslanci koalicijskih strank LMŠ, SD, SMC, DeSUS (z izjemo Roberta Polnarja, ki je bil proti) in SAB, oba poslanca manjših (madžarske in italijanske), izvolitev pa sta na koncu omogočila poslanca SNS: Zmago Jelinčič in Dušan Šiško.

Jelinčič, ki je bil za poslanca izvoljen v volilnih okrajih Ruše in Slovenske Konjice, v času glasovanja v dvorani ni bil navzoč, Šiško pa se je glasovanja vzdržal. S tem sta omogočila, da je bila Mlinarjeva izvoljena za ministrico.

Novice o tem, da bo prav Jelinčič tisti, ki bo omogočil izvolitev Mlinarjeve, so iz državnega zbora prihajale skozi cel dan. Lobiranja vladajoče koalicije so bila izredna, že popoldne so poročali, da Jelinčiču predlagajo, naj Angeliki Mlinar zagotovi vsaj dva glasova svoje stranke. To lahko stori tudi tako, da dva od štirih poslancev SNS ne glasujeta. Jelinčič je nato manjkal, Šiško, ki prihaja iz Posavja, pa se je vzdržal glasovanja.

Po navedbah dobro poučenih naj bi Jelinčiču pred glasovanjem celo zagrozili z nekaterimi postopki, drugi so poročali, da si je s tem, ko je omogočil izvolitev Mlinarjeve, v svoji ločitveni vojni z Moniko in premoženjskih sporih omogočil sodne odločitve v svoj prid.

Kako bo in kaj je s svojim ravnanjem “pridobil” Jelinčič, bomo kmalu videli, saj zakonca Jelinčič, ki sta v ločitvenem postopku, ravno v teh dneh pričakujeta prvo sodbo sodišča, povezano s premoženjem.

Angelika Mlinar, ki je bila včeraj izvoljena za ministrico, je bila kandidatka stranke SAB, ki jo vodi Alenka Bratušek. Na odborih, kjer se je predstavila, je bilo njeno znanje izredno šibko, za mnoge porazno. Na vprašanja, ki ji niso ustrezala, sploh ni odgovarjala. V vladajočih strankah so nato tudi s podporo vladi naklonjenih medijih vse skupaj želeli prikazati, kot da gre za nasprotovanje Mlinarjevi zato, ker je avstrijska državljanka. Vendar gre v tem primeru za zavajanje. Mlinarjeva je bila ob svoji predstavitvi strokovno izredno šibka in kot takšna je bila ocenjena, da ni primerna za vodenje tega ministrstva.

Čustveni izbruh Angelike Mlinar in Alenke Bratušek neposredno ob razglasitvi rezultatov v državnem zboru. (vir: Twitter)

Dodajmo še, da je včeraj v parlamentarni dvorani manjkal tudi Andrej Šircelj, poslanec SDS, ki pa je že nekaj časa v tujini, vrnil se bo v začetku januarja. V SDS pa so že popoldan, več ur pred glasovanjem, na Twitterju zapisali, da to ne bo spremenilo dejstva. Če bi bilo potrebno, bi Jelinčič v SNS poskrbel, da bi bil proti ali bi manjkal ali se vzdržal še kakšen od njegovih poslancev. Izid glasovanja bi bil na koncu enak. V prid Mlinarjeve.

M. P.