Rače – Fram: Nekatera kazniva dejanja so nekoliko v porastu

Rače

Policisti Policijske postaje Rače so lani obravnavali 115 kaznivih dejanj. Kar 78 so jih obravnavali zoper premoženje, pri katerih prevladujejo predvsem tatvine goriva na bencinskem servisu Shell v Framu. Obravnavali so tudi več vlomov v stanovanjske hiše in lope.

Sledi 13 kaznivih dejanj zoper zakonsko zvezo, družino in otroke, pri tem je šlo za nasilje v družini in neplačevanje preživnine.

Obravnavali so še 7 groženj, povezanih s poslovno goljufijo, 6 kaznivih dejanj zoper gospodarstvo in 4 zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe.

Preiskanost kaznivih dejanj je bila 43,5-odstotna in nekoliko manjša kot leto pred tem. V tem sklopu so imeli 100-odstotno raziskanost tistih kaznivih dejanj, kjer ni šlo zoper premoženje in gospodarstvo. Pri slednjih dveh je bila preiskanost 25,6- in 17-odstotna.

Kot razlog za manjšo preiskanost navajajo veliko število kaznivih dejanj na bencinskem servisu, ki jih izvršijo tujci, zaradi česar je izsleditev storilcev velika težja. Več je bilo tudi ponarejanja denarja, saj je storilca, ki je ponaredil denar, težje najti.

Oškodovani poslovni subjekti ponavadi namreč ne morejo ugotoviti, kdo od strank je vnovčil ponarejen bankovec.

Policisti so obravnavali še 81 prekrškov s področja javnega reda in zagotavljanja splošne varnosti.

Obravnavali so še 3 požare, 3 delovne nesreče, 1 iskanje osebe, 1 samomor, 2 nenadni smrti in 2 druga dogodka.

Obravnavali so še 126 prometnih nesreč, pri čemer je bila ena s smrtnim izidom. Umrl je kolesar. Obravnavali so še 3 prometne nesreče, v katerih so bile tri osebe huje telesno poškodovane.

Na območju enote so lani kaznovali 382 prekrškarjev zaradi cestno-prometnih predpisov. Obravnavali so še 2 prekrška po zakonu o tujcih, ko so ugotavljali pogoje zakonitega vstopa, prebivanja in dela tujcev v državi. Posebno pozornost so namenili tujcem na gradbiščih, nastanitvah tujcev v prenočitvenih objekti kot tudi tranzitu tujcev v cestnem prometu.

Komandir Jože Šprah je ob zaključku poročila, ki so ga na seji 30. maja 2019 obravnavli občinski svetniki, zapisal, da v policiji ocenjujejo, da je bila varnostna situacija na območju Občine Rače – Fram lani ugodna in v celoti obvladljiva. Kar še posebej velja na področju cestnega prometa in javne varnosti ter stanja kriminalitete.

Nekatera kazniva dejanja so sicer nekoliko v porastu, vendar pa je to posledica vse večjega priseljevanja ljudi na območje občine, je še dodal komandir.

M. P.