torek, 23 julija, 2024
Doma Podravje Rače: Zbiranje podpisov za takojšnje zaprtje tovarne Albough TKI

Rače: Zbiranje podpisov za takojšnje zaprtje tovarne Albough TKI

Prek spleta poteka zbiranje podpisov pod peticijo za prepoved uporabe, prodaje in proizvodnje rakotvornega glifosata v Sloveniji, posledično pa za takojšnje zaprtje tovarne Albough TKI v Račah.

Podpisniki navajajo, da bodo z zbranimi 5.000 podpisi v parlamentarno proceduro vložili predlog zakona za prepoved uporabe, prodaje in proizvodnje glifosata v Sloveniji. In posledično zahtevali takojšnje zaprtje tovarne strupov v Račah.

Zapisali so še, da so končno tudi ameriška sodišča presodila, da glifosat v herbicidih povzroča raka. Znanstveniki pa so dokazali, da glifosat ni nevaren samo ljudem, temveč usodno škoduje tudi čebelam.

Večjo pozornost so namenili proizvodnji v nekdanjem Pinusu v Račah, ki je prešlo v last ameriškega lastnika.

Pri tem se opirajo na članek v Delu, objavljen v letu 2015, ko je avtorica Katerina Vidner Ferkov med drugim zapisala:

“Dennis Albaugh, ameriški »princ pesticidov«, kakor ga je poimenovala revija Forbes, je kupil kemično tovarno (prej Pinus) v Račah. Multimilijarder iz zvezne države Iowa s kmetijskimi kemikalijami konkurira po vsem svetu zloglasni multinacionalki Monsanto.

Med izdelki tovarne Albough TKI v Račah je tudi herbicid boom effect, ki vsebuje glifosat. Po napovedih bo globalni trg z glifosatom leta 2019 dosegel 8,79 milijarde dolarjev.

Avstrija prepovedala uporabo glifosata

Uporabo glifosata pa je pred dnevi prepovedala Avstrija. Tako je soglasno odločil Deželni zbor avstrijske Koroške. Avstrija je tako postala prva evropska regija, kjer se za zatiranje plevela ne sme uporabljati človeku škodljivih snovi.

Dežela Koroška se je na prepoved glifosata in drugih škodljivih herbicidov pripravljala že nekaj časa. Ob koncu lanskega leta je Evropska komisija pritrdila želji regije, da prepove glifosat in druge škodljive herbicide. Tako bodo lahko zasebniki na avstrijskem Koroškem namesto 355 pesticidov uporabljali samo 14 še dovoljenih.

Boj proti uporabi glifosata izvira predvsem iz raziskav, ki kažejo na hude negativne vplive herbicida na človekovo zdravje.

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana so o tem zapisali: “Izpostavljenost glifosatu povezujejo pri ljudeh predvsem z razvojem ne-Hodgkinovega limfoma.”

Kaj je glifosat?

Glifosat (N-(fosfonometil) glicin) je sistemski herbicid širokega spektra, ki se uporablja za uničevanje plevela, predvsem letnega širokolistnega plevela in trave, ki tekmuje s komercialnimi posevki po vsem svetu. Herbicid je leta 1970 odkril kemik John E. Franz, zaposlen v podjetju Monsanto. Monsanto je herbicid dal na trg leta 1970 pod imenom Roundup; zadnji komercialno pomemben patent Monsanta v ZDA je potekel leta 2000.

Glifosat so kmetje hitro sprejeli, še toliko bolj, ko je Monsanto ponudil proti glifosatu odporna semena, ki so pridelovalcem omogočila uničevati plevel brez škode za pridelek.

Neverjetno: Rakotvoren glifosat najdemo tudi v nekaterih znamkah piva, v hrani, tudi v plenicah.

Peticija je dostopna tukaj: https://www.pravapeticija.com

M. P.