Račun v papirnati obliki le še na izrecno željo

(vir: pixabay.com)

Danes je začela veljati novela zakona o davku na dodano vrednost, po kateri bodo trgovci in drugi izdajatelji računov te v papirni obliki izročali le še na zahtevo kupca.

To sicer ne pomeni, da račun ne bo izdan, ampak ga le ne bo treba izročiti v fizični obliki.

Omenjene spremembe ne prinašajo veliko novosti, saj bodo v primeru poslovanja z gotovino morali račune še vedno potrjevati prek davčne blagajne. Evidenca o tem bo ostala enaka in tudi na Fursu pravijo, da bodo nadzor izvajali na podoben način kot doslej.

S 1. julijem 2022 bo ukinjen tudi prag za obvezen vstop kmetov v sistem DDV. Slednje je namenjeno poenostavitvi delovanja sistema DDV za kmete, saj ne bi bilo več vsakoletnega preverjanja obsega katastrskega dohodka in obdavčljivih subvencij ter posledičnega identificiranja kmetov za DDV po uradni dolžnosti.

Po novem bodo lahko podjetja uveljavljala odbitek DDV pri nabavi motornih vozil, če bodo ta vozila namenjena za opravljanje dejavnosti zavezanca. Pri tem bo moralo biti takšno vozilo brez izpustov ogljikovega dioksida in z davkom ne bi smelo stati več kot 80.000 evrov.

Državni zbor je konec decembra lani omenjeno novelo sprejel s 46 glasovi za in 24 proti. Gre za prenos evropskih direktiv. Vlada je novelo pripravila po tem, ko je njenemu prejšnjemu predlogu julija v državnem zboru zmanjkal glas podpore. Novelo so podprli v SDS, NSi, SMC, SNS in poslanci iz poslanske skupine DeSUS.

A. M.