Radovan Cerjak: Z Veselinovićevo pogodbo z Dnevnikom STA oškodovana za četrt milijona evrov

Radovan Cerjak v oddaji Tema dneva na televiziji Nova24TV

Član nadzornega sveta STA Radovan Cerjak je za Nova24TV povedal, da odkar je v nadzornem svetu STA (od oktobra lani) ima občutek, da se mu nadzor onemogoča. 

“Ko sem včasih zahteval določene dokumente, je bil vedno tisoč in en problem, da do teh ne bi mogel priti. Za primer vam lahko povem, da sem nekoč zahteval pogodbo o zaposlitvi za direktorja družbe, g. Bojana Veselinovića. Ta pogodba nam je bila izročena na seji nadzornega sveta, po minuti, dveh vpogleda mi je že bila izpuljena iz rok. Podobno se je zgodilo s cenikom.”

Cerjak poudarja, se na takšen način nadzora ne da vršiti.

Spomnimo. Bojan Veselinović, direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) vladnemu Uradu za komuniciranje, kot predstavniku vlade ne želi izročiti določenih dokumentov o poslovanju. Zdaj se je izkazalo, da pri nadzoru očitno ovira tudi nadzornike STA.

Nadzorniku STA, sicer odvetniku Radovanu Cerjaku, je kljub temu uspelo pridobiti pogodbo STA s časopisno hišo Dnevnik (v lasti tajkuna Bojana Petana), kjer je bil Veselinović včasih zaposlen, in s katero se po navedbah Cerjaka kaže, da je bila STA odškodovana za kar četrt milijona evrov.

V zadnjem času se je sicer v javnosti govorilo, da skuša Veselinović pred nadzorniki in lastniki skriti predvsem pogodbo z Dnevnikom. Zato je Cerjak pred sejo nadzornega sveta, ki je bila pred kratkim, zahteval, da nadzorniki dobijo kopijo te pogodbe. Sledila je vrsta izmenjav elektronskih sporočil z direktorjem in predsednikom nadzornega sveta, a kopije ni dobil.

Kopije dveh pogodb in nekaj aneksov, sklenjenih z Dnevnikom, je nato dobil šele na sami seji. Predlagal je, da to točko umaknejo z dnevnega reda, dokler dokumentov ne preštudira, ker s predlogom ni bil uspešen, je sejo zapustil, kopije pa vzel s seboj.

Kot pravi, mu je ob vpogledu v dokumente postalo jasno, zakaj je takšna težava dokumente izročiti nadzornikom.

“Prepričan sem, da je pogodba sklenjena izrazito na škodo STA. Po moji oceni je v času trajanja pogodbe za STA nastala gospodarska škoda za cca 250.000 evrov,” je dejal.

Kaj bo storil z dokumenti, ni želel neposredno odgovoriti. “Lahko povem, da pogodbe več nimam. Dostavil sem jih na institucijo oziroma naslove, za katere menim, da so za tovrstno stvar pristojni,” je dejal.

Povedal je še, da so se nanj obrnili določeni zaposleni na STA in mu povedali, da naj bi bili nekateri ljudje na STA dodatno nagrajevani, “obstajala naj bi posebna kasta, ki naj bi v okviru STA pokrivala določena področja, delajo pa nekako v spregi z direktorjem”.

“Zato sem zahteval tudi dokumentacijo o plačah vseh zaposlenih. Predočeno mi je bilo, da lahko dokumentacijo pregledam na sedežu STA, si pa ne smem nič zapisat ali fotografirati, kar zame ni pregled, ker si 80 plač ne morem preprosto zapomniti,” je dejal. Povedal je, da je zaradi oviranja nadzora že obvestil določene institucije.

Pogovor Cerjaka za Novo24TV si je mogoče ogledati na tej povezavi. Začne se na 21.30 minuti.

M. P.