Ravnatelj Danilo Katz, Avstrija: “Po naših izkušnjah lahko samotestiranje brez problema opravijo vsi otroci”

Danilo Katz

Ravnatelj dvojezične Ljudske šole v St. Michaelu/Šmihelu na avstrijskem Koroškem, Danilo Katz, je za Demokracijo pojasnil najbolj pomembne zadeve v zvezi s testiranjem oziroma samotestiranjem šoloobveznih otrok v Avstriji in nošenja mask v šolah.

Povedal je, da se šoloobvezni otroci v Avstriji testirajo že od februarja dalje. Antigensko (s HAT hitrimi testi) se testirajo dvakrat tedensko, z novim šolskim letom pa so uvedli še PCR teste.

Testirajo se torej trikrat tedensko: ob ponedeljkih in petkih je testiranje antigensko, vsak torek pa s PCR testom.

Otroci opravijo testiranje sami. Zjutraj se usedejo na svoj prostor. Učitelji jim prinesejo teste, po testiranju počakajo na rezultate. To traja dve do tri minute.

Na šoli se testirajo vsi. Stvari dobro delujejo. Starše so intenzivno informirali v obeh jezikih, dodatno so pripravili filme, kako se testira. Ni bilo težav, vsi se testirajo, razen treh prebolevnikov. Vsi starši seveda niso bili navdušeni, ampak je prevladalo zaupanje v šolo, znanost, delno tudi v politiko.

Na začetku so staršem ponudili, da so lahko zraven, ko so ugotovili, da lahko otroci sami opravijo testiranje, pa ni bilo več nikogar zraven.

Testiranja ni odklonil nobeden, nobeden svojega otroka ni odjavil.

Več o tem lahko preberete na povezavi: slosolar.si

M. P.