Razmere na območju občine Slovenska Bistrica, povezane z epidemijo COVID-19

Zdravstveni dom Slovenska Bistrica

“Trenutne razmere in rezultati testiranja na covid-19 kažejo, da je virus med nami še vedno prisoten. Ne stagnira tako, kot bi si želeli, nasprotno, ugotavljamo, da število okužb v občini ponovno narašča,” sta zapisali direktorica Zdravstvenega doma (ZD) in strokovna vodja ZD Slovenska Bistrica, mag. Urška Sedmak in Alenka Antolinc Košat.

V Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica sicer skrbijo za zdravje prebivalcev na območju občin Slovenska Bistrica, Oplotnica, Poljčane in Makole.

Na vstopni točka za jemanje brisov v zdravstvenem domu skupaj z množičnim testiranjem dnevno opravijo med 180 in 300 brisov in delež pozitivnih PCR brisov je v tem tednu presegel 25 %, kar je zaskrbljujoč podatek.

V zadnjem tednu se je povečalo tudi število drugih prehladnih obolenj.

Na resnost okužbe kaže tudi število nujnih intervencij, ki jih morajo izvesti ekipe nujne medicinske pomoči.

Opažajo tudi, da so zapleti pri razvoju bolezni resni, ter da je hitra odzivnost naših ekip ključna za ustrezno obravnavo nas, naših bližnjih, staršev in prijateljev.

Vse več je primerov poznih zapletov po preboleli bolezni, tako pri odraslih kot pri otrocih.

V ZD Slovenska Bistrica zato ponovno pozivajo vse prebivalce, da ob najmanjših znakih okužbe, kot so glavobol, bolečine v grlu, prebavne težave, izcedek iz nosu in bolečine v mišicah, četudi  telesna temperatura ni povišana, ostanejo doma v izolaciji, pokličejo izbranega osebnega zdravnika za nadaljnja navodila, opravijo odvzem brisa na prisotnost virusa, v primeru pozitivnega izvida pa naj ostanejo doma v karanteni tudi njihovi svojci in ostali tesni kontakti.

Izrednega pomena je še vedno pravilno nošenje zaščitnih mask in razkuževanje rok. Zadrževanje v zaprtih prostorih naj bo omejeno le na najnujnejše opravke.

Poziv k cepljenju

Vse občane pozivajo tudi k prijavi za cepljenje proti covid-19, na portalu e-uprave ali pri izbranem osebnem zdravniku.

“Le z odgovornim vedenjem vsakega izmed nas  bomo s skupnimi močmi pripomogli k zmanjšanju števila obolelih in postopnemu vračanju življenja v normalne tirnice,” sta zapisali direktorica in strokovna vodja ZD Slovenska Bistrica.

Okužba potrjena že pri vsakem desetem občanu

V občini Slovenska Bistrica je bilo v sredo, 24. februarja 108 okuženih oseb, v tednu dni se je število povečalo za 55 okužb, tedenski prirast je bil 3,8 odstotka.

Skupno se je doslej okužilo 2633 oseb, kar je 10,2 odstotka vseh občanov in občank. Okužba je bila potrjena že pri več kot vsakem desetem živečem v občini.

Vir: COVID-19 Sledilnik

M. P.