Razmere v UKC Maribor alarmantne

UKC Maribor

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je pred prazničnim koncem tedna opozorilo, da so razmere pri njih zelo alarmantne in so zaradi hitre rasti števila obolelih s covidom-19 na pragu najhujše krize doslej.

V UKC Maribor je trenutno 86 obolelih s covid-19, od tega jih je 29 v intenzivni terapiji, na novo so sprejeli 12 bolnih, 8 so jih odpustili.

Direktor bolnišnice Anton Crnjac je poudaril, da morajo ljudje sprevideti resnost razmer, da je treba začeti razmišljati o sebi in svojem zdravju ter zdravju najbližjih in drugih bolnikov, ki zaradi zasedenosti bolnišnice ne pridejo do potrebnih zdravstvenih storitev za druge bolezni.

Ker so pred nami prazniki, je pozval k samoomejitvi množičnih druženj, noč čarovnic naj letos mine mirneje, čim manj množični naj bodo tudi obiski grobov.

Ljudje naj začnejo razmišljati, da opozorila stroke glede cepljenja proti covidu-19 in varnostnih ukrepov niso nekaj, kar bi govorili na pamet, pač pa imajo resne strokovne podlage.

Strokovni direktor Matjaž Vogrin pa je povedal, da se število covidnih bolnikov zelo hitro povečuje, zato bodo morali dodatno povečati zmogljivosti za te bolnike. Tako morajo v UKC Maribor po novem zagotavljati prostor za 60 akutnih bolnikov in 32 v intenzivni terapiji, od sredine naslednjega tedna pa za 70 akutnih ter 34 bolnikov v intenzivni negi. Iz podatkov je razvidno, da so število obolelih v intenzivni negi že presegli.

Na covidnih oddelkih je trenutno okoli 150 medicinskih sester in 40 zdravnikov.

Zaradi tega bo za več kot deset odstotkov zmanjšano delo na drugih oddelkih. Ker kriza traja že leto in pol, se težave kopičijo. Na nekaterih oddelkih nenujni posegi že odpadajo, nemoteno obravnavajo je onkološke bolnike, delo normalno poteka na urgenci.

Ozko grlo je intenzivna terapija, za katero imajo skupaj na voljo 59 postelj, od tega so jih 32 na novo dobili v času epidemije covida-19, vendar so morali oskrbo zagotoviti brez dodatnega kadra.

Na intenzivnem oddelku je povprečna starost bolnikov trenutno okoli 65 let, od tega je 15 do 20 odstotkov takšnih, ki so že bili cepljeni. Na akutnem oddelku je povprečna starost 69 let, med njimi pa je cepljenih okoli 30 odstotkov.

M. P.