Razsipniško življenje Nataše Švikart Žumer, 203.723 evrov donacij in neznana količina gotovine

Nataša Švikart Žumer v družbi mariborskega župana Saše Arsenoviča (vir: Twitter)

Natašo Švikart Žumer sta policiji včeraj prijavila še dva starša, in sicer mama dečka Marka in oče deklice Lane. V dveh dneh je to zoper Švikart Žumerjevo (v uradnih evidencah ima namreč navedena dva priimka) že tretja ovadba. Spomnimo. Prvo sta podala starša 6-letnega Gala iz Spodnjega Dupleka.

Kratica Maus je okrajšava za Mariborski ustvarjalni sejem, so januarja 2016 zapisali na Siolu. Ustanovili ga naj bi umetniški zanesenjaki in literarni ustvarjalci, so zapisali. Uradne evidence pa kažejo, da je vse v eni osebi zgolj Nataša Švikart Žumer z naslovom bivanja Pušnikova ulica, Maribor, ki je v evidencah Ajpesa vpisana tudi kot edina dejanska lastnica Mausa in edina zastopnica.

Maus je tudi za Marka in Lano zbiralo donacije, starša pa še do danes ne vesta, koliko denarja je bilo sploh zbranega, saj jima Švikartova noče pokazati dokumentacije, je sinoči poročal spletni portal 24ur.com. Gre za identično zgodbo kot v primeru 6-letnega Gala.

(vir: YouTube)

Švikartova je včeraj z vseh spletnih portalov izbrisala vse objave in strani, tako od Mausa kot svoje osebne. Ostali pa so podatki o poslovanju Mausa, objavljeni na spletni strani Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Ti podatki kažejo, da je Švikartova v skoraj petih letih poslovanja prejela 203.723 evrov različnih donacij. Prihodkov iz opravljanja drugih dejavnosti ni imela, z izjemo v prvem letu (2014), ko je bilo teh za 883 evrov.

Hkrati je precej denarja porabila za plače in ostale stroške, povezane z delom, skupno  68.507 evrov ali dobro tretjino (33,6 odstotka) vsega zbranega denarja. V dveh letih je poslovala tudi z izgubo, ta je bila najvišja v letu 2018, ko je porabila 11.161 evrov več od zbranega.

Vendar pa so to uradni podatki, ki jih je Švikartova prijavila Finančni upravi RS (Fursu). Najverjetneje je, da so v teh zneskih navedeni le zneski, ki jih je prejela na transakcijski račun. Poleg različnih akcij zbiranja denarja prek SMS-sporočil pri slovenskih telekomunikacijskih operaterjih so Mausu denar nakazovala tudi nekatera podjetja. Med njimi tudi Lidl Slovenija.

Maus pa je po dostopnih spletnih podatkih posloval tudi z gotovino. Denarne prispevke so zbirali z različnimi akcijami. Kako so ti knjiženi in v kolikšni višini, če sploh so, bo verjetno ostala skrivnost.

Glede na izbrisane ostale spletne podatke je Maus namreč na najboljši poti likvidacije.

Zavajala že v začetku

Nataša Švikart je že januarja 2016 za Siol dejala, da so v dobrem letu (od novembra 2014 do decembra 2015) pomagali 13 družinam, ki imajo otroke s posebnimi potrebami in jih je sistem pahnil v finančno stisko. Navajala je, da so v letu 2015 “plačali tri operacije v tujini in neznansko število terapij. Pomagali smo pri nakupu avtomobila za posebne namene z donacijo 10 tisoč evrov. Finančno smo pomagali otrokom Temnik, ki so v tragediji izgubili mamico, plačali letalske karte in nastanitev Strazbergerjevim, katerih dvojčka Anže in Enej sta bila nedavno operirana v ZDA. Nekaterim družinam priskočimo na pomoč večkrat. V manjših akcijah pa nakupimo hrano, plačamo položnice itd. Samo decembra smo pomagali kupiti invalidski skuter …”

Vendar pa lepe besede Švikartove demantirajo bilančni podatki. Vsega tega z uradno prikazanimi 12.173 evri prihodka, pri čemer je šlo 9.056 evrov za plačo enega zaposlenega, ni bilo možno narediti. Ostalo je namreč le dobrih 3000 evrov. Donacije 10 tisoč evrov pa v bilanci sploh ni zaznane.

Očitno je, da je Nataša Švikart Žumer zavajala že od prvega dne delovanja t. i. društva. Švikartova je v veliki meri poslovala tudi z gotovino. Stvari za preiskavo tako policije kot finančnih inšpektorjev je več kot dovolj.

Razsipniško življenje Nataše Švikart na tuj račun:

FB Nataše Švikart (še pred izbrisom strani na FB). Švikartova je potovala letos poleti, ob tem spomnimo, da je bil transakcijski račun Mausa konec julija blokiran več dni.

Podatki iz bilanc Društva za razvoj ustvarjalnosti in humanitarnosti Maus z naslovom delovanja Kacova ulica 1, Maribor:

2014 2015 2016 2017 2018
Donacije pravnih in fizičnih oseb 1.263 10.909 73.090 44.024 74.437
Prihodki iz opravljanja dejavnosti 883 0          0          0         0
Stroški dela 0 9.056 32.623 12.847 13.981
Dobiček/izguba 156 687 -1.156 10.767 -11.161
Štev. zaposlenih 0 1 2 1 1

Vir: Ajpes, bilance.

M. P.