Referendum znova neuspešen

Volivci so včeraj ponovno odločali o usodi zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper. Prvi referendum, ki je potekal septembra lani, je vrhovno sodišče po pritožbi vodje civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vilija Kovačiča zaradi nedopustne vladne kampanje razveljavilo.

Delni neuradni izidi Državne volilne komisije (DVK) po skoraj vseh preštetih glasovnicah kažejo, da se je referenduma udeležilo 14,96 % volilnih upravičencev. Za uveljavitev zakona je glasovalo 49,90 %, proti pa 50,10 % volivcev.

To pomeni, da pobudnikom z referendumom ni uspelo zavrniti zakona o drugem tiru, saj bi se morala za zavrnitev zakona na referendumu izreči večina udeležencev, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 %vseh volilnih upravičencev. Proti zakonu bi moralo glasovati okrog 340.000 volivcev, medtem ko se jih je včerajšnjega glasovanja skupaj udeležilo dobrih okrog 250.000.

Prvi referendum je potekal 24. 9. lani, udeležilo se ga je 20,55 % volilnih upravičencev. Zakon je tedaj podprlo 53,47 % vseh, ki so veljavno glasovali, proti pa jih je glasovalo 46,47 %.

ZA PROTI
Število glasov 126.716 127.231
Odstotki 49,90 % 50,10 %

 

Volilna udeležba 256.254 14,96 %

 

Prikazano je stanje po podatkih, obdelanih včeraj do 21.15 ure. Preštetih je 99,95 % glasovnic. Podatki niso končni. Vir: DVK.

Tokrat se je prvič v zgodovini zgodilo, da so volivci o istem zakonu na referendumu odločali dvakrat. Prvo glasovanje je potekalo septembra lani, pobudnik referenduma Vili Kovačič pa je njegov izid uspešno izpodbijal na vrhovnem sodišču. To je izid referenduma razveljavilo in DVK naložili, naj razpiše novo glasovanje.

Vrhovno sodišče je razveljavitev prvega glasovanja med drugim argumentiralo s tem, da je vlada vodila nepošteno enostransko kampanjo, za kar pa ne bi smela porabiti proračunskih sredstev. Že pred odločitvijo vrhovnega sodišča so namreč ustavni sodniki odločili, da lahko vlada proračunska sredstva porablja le, če volivce o zadevi temeljito in stvarno obvešča oz. mora volivce seznaniti tudi s tveganji, ki bi jih zakon prinesel.

K. V.