Rodili že dve okuženi mamici, tretja še čaka

(vir: pixabay.com)

V ljubljanski porodnišnici sta ob koncu prejšnjega tedna rodili dve porodnici, okuženi z novim koronavirusom. V porodnišnici so na tovrstne porode pripravljeni, pričakujejo jih še več. Na porod sicer čaka še ena porodnica.

To je na današnji novinarski konferenci povedal predstojnik kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana Gorazd Kavšek.

Oba poroda okuženih porodnic sta potekala nezapleteno. Prvo mamo, ki je rodila v petek, so odpustili v nedeljo, drugo bodo odpustili danes. Obe mami in otroka se počutijo dobro.

Za okužbo porodnic so vedeli vnaprej, zato so se na poroda lahko obsežno pripravili. Zagotovili so poseben prostor, prisotne babice in zdravnike pa opremili z zaščitno opremo.

Pri porodu okužene mamice morata babica in zdravnik nositi ustrezno zaščitno opremo. Porod sicer poteka na enak način kot običajni porodi.

Dojenček po porodu ostane skupaj z mamo, ki ji pojasnijo zaščitne ukrepe. Svetovano je tudi dojenje. Izkušnje so zaenkrat dobre. Mama sicer virus lahko prenese na otroka, a je z zaščitnimi ukrepi ta verjetnost majhna. Otroka ščitijo tudi protitelesa, ki jih dobi preko mame že v času nosečnosti, in tudi prek dojenja.

Prenos virusa iz mame na plod med nosečnostjo še ni dokazan. Očetje zaradi epidemije zaenkrat še vedno ne morejo spremljati poroda.

M. P.