Rok za zbiranje podpisov podpore referendumom se počasi izteka

Rok za oddajo podpore za razpis treh referendumov se počasi izteka. Do vključno srede pa lahko svoj podpis še vedno odda vsak, ki se s spremembami zakonov, ki jih je predlagala vlada, ne strinja.

Za kaj gre pri zbiranju podpisov?

Na predlog Vlade RS je v Državnem zboru koalicija strank Gibanje Svoboda, SD in Levica izglasovala tri škodljive zakone, katerih uveljavitev lahko preprečimo le z referendumi.

Z novelo Zakona o RTV želijo obglaviti javni zavod RTV Slovenija
Z zakonom ukinjajo vse mandate (direktorja RTV, direktorja Televizije, direktorja Radia, Programski in Nadzorni svet RTV). Z novelo zakona želijo ponovno vzpostaviti sistem, ki smo ga že imeli in sicer, da so samo določene organizacije smele predlagati člane Programskega sveta. Ko je taka ureditev veljala, je Olimpijski komite predlagal za člana Janeza Kocijančiča, predsednika Zveze komunistov Slovenije in kasneje stranke Združena lista, danes stranka SD. Torej brez politike je bil na čelu programskega sveta RTV največji politik. Predlagateljstvo se po novem ekskluzivno daje Varuhu človekovih pravic, čeprav na RTV že deluje Varuh gledalčevih pravic. Eden od predlagateljev je tudi Informacijski pooblaščenec. Zakaj že? Predlagatelj je tudi Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja. Zakaj ravno za svet in ne drugih 27 tisoč nevladnih organizacij? Ko so v SDS spraševal kako, da so bili izbrani ravno ti predlagatelji, odgovora ni bilo. Predlagatelj bi bil po novem tudi Nacionalni svet invalidskih organizacij. Kaj pa humanitarne organizacije? Zakaj se izključuje njih?

Najbolj sporno pa je, da se jemlje možnost predlaganja gledalkam in gledalcem, poslušalkam in poslušalcem torej plačnikom rtv-prispevka. Je to prav? Naj nekdo samo plačuje, besede pa nima? Povečuje se tudi vpliv zaposlenih. Do sedaj so bili trije predstavniki zaposlenih, po novem predlogu kar 6. Se vračamo v samoupravljanje? Nekateri očitno niso opazili, da je sistem propadel.

Drugi zakon je Zakon o Vladi RS po katerem želijo ustanoviti 3 nova ministrstva, za propadle politike na zadnjih volitvah
Trojček KUL je popolnoma pogorel na volitvah, še Levica se je komaj prebila v parlament, sedaj pa se skozi druga vrata vračajo v vse pore družbenega življenja, kot ministri, državni sekretarji, strokovni sodelavci. Enkrat so jim ljudje že pokazali vrata, a za novo koalicijo očitno to ni problem. Nova ministrstva pomenijo nove zaposlitve, nove prostore, nove, enormne stroške. Če se zakon uveljavi, bo Slovenija prvak po številu ministrstev v Evropski uniji. Z 20 ministri bomo na vrhu lestvice, celo nad državami, ki imajo nekajkrat več prebivalcev kot Slovenija.

Tretja novela Zakona o dolgotrajni oskrbi
Ta prinaša zamik uveljavitve izvajanja zakona, kar pomeni, da se starejšim, ki živijo med nami in potrebujejo pomoč, le ta odreka in prestavlja v nedoločeno prihodnost.

Minister za delo Luka Mesec je napovedal, da bodo zakon napisali na novo, kar pomeni, da uveljavitve v resnici ne bo niti čez eno leto, kot so sprejeli. Zakon so levičarji pisali zadnjih 20 let pa niso prišli do zakona, pač pa le do 127. različice. Če ne bi bilo vlade Janeza Janše, bi zakon še danes pisali. SDS vztraja, da se zakon uveljavi in se zagotovi dolgotrajno oskrbo za vse, ki jo potrebujejo.

Podpise lahko oddamo na Upravni enoti oz. Krajevnem uradu. Podpis lahko oddamo tudi elektronsko – povezavo.

M. P.