Romana Tomc: “Evropska unija se izziva starajoče družbe vse bolj zaveda”

Evropska poslanka Romana Tomc

Včeraj je v okviru Festivala za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu potekal dialog z evropskimi poslanci, ki ga je organizirala Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Na dialogu je sodelovala tudi evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS), sicer članica Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve v Evropskem parlamentu, v okviru katerega se s tematiko staranja prebivalstva srečuje na dnevni ravni.

“Evropska unija se izzivov starajoče družbe vse bolj zaveda,” je izpostavila v svojem nagovoru: “To je razvidno tudi iz vedno več sredstev, ki jih namenja za financiranje programov s področja socialne zaščite upokojencev. Številne države to dobro izkoriščajo, gradijo domove za ostarele, izvajajo programe medgeneracijskega sodelovanja in tako dalje. Slovenija, po drugi strani, ima tu še ogromne rezerve. Tako z vidika koriščenja sredstev, kot z vidika implementacije teh programov. Evropska unija ponuja številne ideje, naloga nacionalnih vlad pa je, da te ideje prenese v svoje države.”

Kot konkreten ukrep je izpostavila novo evropsko shemo za pokojninsko varčevanje, ki jo je v lanskem letu predstavila Evropska komisija.

“Gre za vseevropski osebni pokojninski produkt, ki bo upokojencem v državah EU ponudil več izbire pri varčevanju za varno starost. Produkt omogoča vplačevanje prispevkov v tretji steber pokojninskega zavarovanja pod enakimi pogoji, ne glede na državo bivanja. V prostovoljnem dodatnem pokojninskem varčevanju danes namreč varčuje manj kot tretjina Evropejcev, kar pa, glede na demografsko sliko Evrope, ni dobra napoved,” je za konec opozorila evropska poslanka Romana Tomc.

M. P.