Romana Tomc in Milan Zver enotna, da imamo v Sloveniji resne težave z medijskim prostorom

Dr. Milan Zver in Romana Tomc

Evropski poslanci so včeraj na plenarnem zasedanju v Bruslju razpravljali tudi o ustnem vprašanju Komisiji glede madžarskega vmešavanja v medije v Sloveniji in Severni Makedoniji, kar je na dnevni red spravila socialistična evroposlanka Tanja Fajon, tudi predsedujoča SD v Sloveniji.

Fajonova v napadu na zdajšnjo vlado v Evropskem parlamentu ni bila uspešna, njen napad je padel v vodo. Pogorela je!

 V razpravi sta sodelovala tudi evropska poslanca dr. Milan Zver in Romana Tomc. Poslanec dr. Zver je uvodoma dejal, da je razočaran nad intenco, ki jo ima ta točka dnevnega reda. “Predlagatelji zagotovo vedo, da je prost pretok kapitala ena izmed temeljnih svoboščin zavezništva; a to za njih očitno ni pomembno,” je poudaril poslanec.

Evropska poslanka Romana Tomc pa je dejala, da “govorimo o vprašanju, ki je zastavljeno izključno z namenom vmešavanja v notranje zadeve in diskreditiranja slovenske vlade. Absurdno pri tem je, da temelji na informacijah nekega obskurnega slovenskega spletnega portala s sumljivim in nepreglednim lastništvom, znanega po napadih na desno sredinsko vlado in po novinarjih, ki so že bili obtoženi na Novinarskemu častnem razsodišču.”

Romana Tomc je še poudarila, da imamo v Sloveniji “resne težave z medijskim prostorom, ki je popolnoma neuravnotežen že 30 let. Monopoli, ki so se na vseh področjih, od gospodarstva do sodstva in medijev oblikovali v tem času, so v rokah levice. To preprečuje uresničevanje demokratičnih procesov v državi. 

Poseben problem je nacionalna RTV, za katero bi pričakovali, da je neodvisna. Žal temu ni tako.”

Tomčeva je še izpostavila, da dominantni mediji v Sloveniji predstavljajo kar 90 % medijskega prostora in da so tisti, ki so v slovenski lasti, v rokah leve tajkunske elite, ki preko njih izvaja politično agendo. “Njihova moč pa je izjemna. Razen nekaj svetlih izjem je objektivno novinarstvo v Sloveniji mit,” je bila kritična poslanka.

Tudi dr. Zver je izpostavil, da v Sloveniji obstajajo problemi z mediji, saj so v veliki večini, zlasti “mainstream” mediji, levo usmerjeni.

“Ni mogoče trditi, da je v Sloveniji medijski prostor uravnotežen in pluralen. Investicije v nove medije pa lahko povečajo pluralnost medijev in neodvisnost novinarjev, ki danes večinoma pišejo po diktatu oglaševalskih klik in levih političnih elit, ki dostikrat niti ne skrivajo simpatij s starimi in preživelimi vzorci komunikacije,” je dodal dr. Zver.

Poslanka Romana Tomc je še dodala, da so spremembe potrebne ter, da to ne pomeni uničevanja neodvisnih medijev, ravno nasprotno. Po njenem mnenju so poskus, kako medijski prostor narediti boljši – bolj neodvisen, pregleden in uravnotežen.

Tomčeva je dejala, da je “ravno ta primer očiten dokaz, kako celo v Evropskem parlamentu slovenski socialisti zlorabljajo medije za politični bolj.” Ob koncu svoje razprave je poslanka še dodala, da bosta za njo nastopili dve bivši slovenski novinarki, ki imata bogate izkušnje z neuravnoteženim medijskim prostorom. “Bili sta del tega in ne dvomim, da bosta z vsemi silami branili monopole v katerih sta delovali,” je poudarila Tomčeva.

“Medijska sfera je asimetrična. In na levici bodo storili vse, da tako tudi ostane, saj jim omogoča nadzor nad medijskim prostorom. Slovenski demokrati pa želimo, da se razmerje izboljša, da se 10 % delež alternativnih medijev, ki so desno usmerjeni, poviša! Zato so investicije iz tujine v tem smislu nadvse dobrodošle,” pa je svojo razpravo zaključil dr. Milan Zver.

M. P.