Romana Tomc: Koalicijska pogodba kot bi jo pisala grška Siriza

Romana Tomc (vir: Siol.net, foto: Ana Kovač)

Koalicijska pogodba je približno takšna, “kot da bi jo pisala grška Siriza, radikalno leva stranka. Gre za skrajno leve, popolnoma neuravnotežene, gospodarstvu neprijazne in finančno nevzdržne ideje. Ne verjamem, da bo to dokument, na katerem bo dejansko temeljilo delo vlade,” je v intervjuju za Siol.net povedala evropska poslanka in podpredsednica SDS Romana Tomc.

“Medtem ko se javnost ukvarja z nepomembnimi stvarmi, kot so frizure in čevlji, se v ozadju odvijajo epski spopadi za prevzem državnih podjetij in popolno podreditev medijev.”

Tomčeva je dodala, da se “notranja nekonsistentnost prihodnje vlade že kaže, čeprav jo skušajo z nasmeški in izjavami prikriti.”

Da pa bi lahko izpeljali nekatere nore ideje, zapisane v koalicijski pogodbi, v prihodnji vladni koaliciji “potrebujejo medije, še bolj kot pred volitvami”. “To je res njihov ključen cilj, podreditev medijev. In ravno zato poskušajo s spremembo zakona o medijih doseči absolutno oblast na javni televiziji in radiu,” je dejala.

Če bi Robert Golobu in strankam KUL slučajno res uspelo uresničiti zapisano, “potem se nam ne obeta nič dobrega”. “Sledijo nam novi višji davki, progresivna obdavčitev premoženja pomeni prikrito nacionalizacijo, brutalno poseganje v demokratične procese, kot je na primer odpoklic voljenih predstavnikov. Skratka, popolna podreditev države na vseh področjih, “je dejala.

“Slišim, da se že oglašajo zdravniki, podjetniki, celo nekateri mediji, ki so se pred volitvami navduševali nad Golobovimi domislicami. Škoda, ker se niso oglasili prej, zdaj je malce pozno. Redki posamezniki bodo privilegirana kasta, preostali bodo živeli po navodilih in v okvirjih, ki jih bo določila vlada. To je po moji oceni popoln recept, da se v tujino odseli še več mladih in da Slovenija v razvoju zastane in nazaduje”, je še dodala.

Glede SDS je Tomčeva poudarila, da se za prihodnost stranke SDS ne boji. “V tridesetih letih smo preživeli vse vrste poskusov uničenja, pa vendar smo obstali in danes imamo v državnem zboru več poslancev kot v prejšnjem mandatu. Smo svobodni, nihče nas ne more zavreči čez noč, ker za nami stojijo ljudje, ne pa strici in tete iz ozadja. Stranka SDS zagotovo še ni rekla zadnje besede.”

Ali bo kandidirala za predsednico države? Pojasnila je: “Ne bom, upam pa, da bodo kandidirali kredibilni kandidati in da bomo imeli Slovenci in Slovenke možnost izbrati dobrega predsednika države. Vsekakor si na tem mestu ne želim kakšnega političnega aktivista, ki mu gre za položaj.”

Celoten intervju lahko preberete na povezavi: Siol.net

S. B.