Romana Tomc: Medijska svoboda v EU – primer Slovenije

Vir: romanatomc.si

V sodobnem času se ljudje v iskanju informacij bolj kot kdaj koli prej zanašate na medije. Poleg javnih medijev, t.i. »main stream« medijev, pa je zaznati vedno večjo težnjo po spremljanju zasebnih medijev, predvsem novičarskih spletnih portalov. Zaznati je preusmeritev zaupanja iz večjih v manjše, zasebne medije.  

A ti so glede uredniške politike zelo odvisni od tega, kdo je njihov lastnik, poročanje je odvisno od interesa lastnika medijske hiše, kateri pripadajo. Poročanja o kršitvah lastnih gospodarskih subjektov in o morebitnih političnih povezavah, če so posli lastnikov medijev prepleteni s posli političnih akterjev seveda ni pričakovati. Dinamika krčenja novinarske integritete je še bolj očitna v današnjem nestanovitnem okolju, kjer številni tradicionalni mediji propadajo in ogromno novinarjev išče zaposlitev, saj si odpovedi ne morejo privoščiti. Takšen novinar bo bolj verjetno prisiljen k pristranskemu poročanju.

Poleg uredniške politike se tudi medijski standardi v takem okolju vidno znižujejo. Količina lažnih novic in dezinformacij je na visoki ravni, kar pred nas postavlja izziv, kako zaščititi evropske demokratične vrednote in našo pravico do ozaveščenosti.

Z namenom razprave o tej problematiki 9. marca 2023 ob 11.30 uri v Evropskem parlamentu organiziram konferenco z naslovom »Medijska svoboda v EU: primer Slovenije«. Cilj konference je obuditi razpravo o novem predlogu zakonodaje Evropske komisije, Aktu o medijih, jo fizično umestiti v izbrane države, tudi v Slovenijo in določiti temeljne izzive, s katerimi se soočajo mediji v državah, kjer so lastniške strukture medijev nepregledne in kjer obstaja visoka koncentracija lastništva medijev. Konferenco boste lahko spremljali tudi vi, na voljo bo neposredni prenos preko mojih spletnih omrežij.

Vir: romanatomc.si