Romana Tomc na Radiu Ognjišče: Glas Slovenije v EU

Evropska poslanka Romana Tomc gostja na Radiu Ognjišče

Evropska poslanka Romana Tomc je bila v četrtek gostja pogovorne oddaje na Radiu Ognjišče. Z voditeljem Alenom Salihovićem sta se na začetku pogovora dotaknila aktualnega dela poslanke, ki, kot je povedala, v trenutnih razmerah poteka od jutra do večera.

Evropska poslanka in voditelj sta se pogovarjala o ureditvi dela na domu, o razlikah v plačilu med spoloma, o novem programu EU za zdravje, o zapletih pri dobavi cepiv, o nedavni razpravi o stanju v slovenskem medijskem prostoru ter delu vlade.

Delo od doma

To je še dodatno zakrilo mejo med zasebnim in poklicnim življenjem, marsikdo se ne zna več »odklopiti«. Romana Tomc je o tem povedala: “Evropski poslanci smo zato Evropski komisiji predlagali, naj predstavi zakonsko podlago, ki bo zaposlenim ki delajo od doma omogočila določitev delovnega časa in delovnih pogojev.”

Problematika razlik v plačilu med spoloma

Evropska komisija je pred kratkim predstavila tudi predlog zakonodaje in ukrepov, s katerimi namerava zmanjšati problematiko razlik v plačilu med spoloma. Romana Tomc je o tem dejala: “V Sloveniji sicer to ne predstavlja več velikega problema, ponekod po Evropski uniji pa so razlike še zelo velike. Jasno je, da so ženske večkrat odsotne od dela, saj so one primarne skrbnice za družinske člane, one ostanejo na porodniškem dopustu po rojstvu otroka. Vendar pa to ne bi smelo vplivati na njihovo plačilo, možnosti napredovanja in kasneje tudi pokojnino.”

Nov program EU za zdravje

V nadaljevanju sta spregovorila o novem program Evropske unije za zdravje. Izkazalo se je, da je Evropska unija na tem področju zelo ranljiva, veliko surovin se uvaža, odvisni smo od preostalega dela sveta:

“Poleg iskanja rešitev za aktualno krizo, je treba gledati tudi v prihodnost. Veliko denarja se zato namenja v smeri spodbujanja razvoja in proizvodnje medicinskih pripomočkov, zdravil in podobnega na evropskih tleh. Imamo dober potencial, ki pa ga moramo izkoristiti,” je bila jasna Romana Tomc.

Zapleti pri dobavi cepiv 

Do zapletov prihaja pri dobavi cepiv proti koronavirusu: “Evropska komisija, ki je v imenu držav članic zadolžena za sklepanje pogodb, je bila pri tem morda malo premalo pozorna in ni vnesla določenih varovalk. To napako sedaj odpravlja. Sama še vedno menim, da je bilo skupno naročilo dobra odločitev. Manjše države bi se težko soočile z dobavo cepiv na svetovnem trgu,” je dejala.

Razprava o stanju v slovenskem medijskem prostoru

V zadnjem delu pogovora sta poslanka in voditelj dotaknila tudi nedavne razprave o stanju v medijskem prostoru v Sloveniji, ki je potekala v Evropskem parlamentu. Slovenski medijski prostor je izredno neuravnotežen, to je pokazala tudi nedavna raziskava medijske krajine, ki jo je opravila Fakulteta za medije.

Romana Tomc je o tem povedla: “To, da se o tem pogovarjamo na evropskem parketu, pa je le še en poskus blatenja aktualne vlade s strani opozicije. Strinjamo se, da slovenski medijski prostor potrebuje spremembe. A ne na način, kot ga predstavljajo levi kolegi, temveč v smeri uravnoteženosti in nepristranskega poročanja. Ne zdi se mi prav, da to opozicija izkorišča za blatenje Slovenije v Evropi. Veselim se obiska evropskih institucij, ki bodo opravile pregled dejanskega stanja. Ugotovili bodo, da stanje ni takšno, kot jim je bilo predstavljeno.”

“Obstaja namreč tudi druga stran zgodbe soočanja z aktualnimi razmerami. Vlada Janeza Janše je vodenje države prevzela v izjemno težkih časih. Sprejela je 8 paketov ukrepov, pomagala tistim ki so najbolj ogroženi,” je izpostavila poslanka.

“Kljub temu da mediji o delu vlade ne poročajo pozitivno, pa ljudje to vidijo. Denar je bil namenjen njim in vladi so za to hvaležni. Vlada dela dobro, to pa je tudi največji trn v peti strankam opozicije. Njihovo obnašanje je destruktivno in namesto, da bi v teh časih pristali na sodelovanje, izkoriščajo krizo za boj za oblast,” je za konec dodala poslanka.

V kolikor ste oddajo zamudili, ji lahko prisluhnete v avdio arhivu radia Ognjišče:
avdio.ognjisce.si

Vir: tukaj 

M. D.