Romana Tomc: Številne evropske države tudi s pomočjo evropskih sredstev gradijo domove za ostarele, bolnišnice in zdravstvene domove

Evropska poslanka Romana Tomc je v teh dneh obiskala Slovensko Bistrico in Apače. V Slovenski Bistrici jo je sprejel župan dr. Ivan Žagar, v Apačah pa se je srečala z županom dr. Andrejem Stayerjem in mladim zdravnikom Danijelom Ščapom, ki se na delo dnevno vozi v Avstrijo. Preverili smo, o čem je tekla beseda na obeh srečanjih.

 

V Apačah so se pogovarjali o problematiki bega možganov in dodatnega obdavčevanja delavcev migrantov, vlada pod vodstvom Marjana Šarca pa zanje še vedno ni našla posluha. Razpravljali so o nedopustni potezi Avstrije, ki je z indeksacijo otroških dodatkov delavcem, ki se na delo vozijo v Avstrijo, kršila evropsko zakonodajo. “Tako meni tudi Evropska komisija, ki je Avstriji že izdala opozorilo,” je povedala Tomčeva.

Župan občine Apače pa je evropsko poslanko opozoril tudi na problematiko bega možganov, s katero se, kot obmejna občina, soočajo na dnevni ravni.

Z dr. Ščapom sta se strinjala, da Slovenija premalo naredi za to, da bi perspektiven kader zadržala doma, ampak jih z visokimi obdavčitvami plač na nek način prisili, da si službo poiščejo drugje.

V Slovenski Bistrici pa se je Romana Tomc z županom pogovarjala o koriščenju evropskih sredstev, to je problematiki, ki je vsem slovenskim županom dobro poznana. Slovenija je namreč v tej finančni perspektivi iz evropskih skladov počrpala okoli petino dodeljenega zneska.

Obisk so nadaljevali na Zvezi delovnih invalidov v Črešnjevcu. Kljub številnim spremembam na ravni EU, pri katerih je aktivno sodelovala tudi sama, so invalidi v Sloveniji še vedno pogosto potisnjeni na rob družbe, je pri tem ocenila Tomčeva. Glede Doma starejših občanov v Slovenski Bistrici, ki se sooča s pomanjkanjem prostora in zagotavljanjem ustrezne zdravstvene oskrbe, pa je Romana Tomc pojasnila, da številne evropske države tudi s pomočjo evropskih sredstev gradijo domove za ostarele, bolnišnice in zdravstvene domove.

Ne samo to, s pomočjo Evropske unije zagotavljajo tudi kadre, ki v teh ustanovah delujejo. Slovenija pa lahko z izmenjavo tovrstnih dobrih praks ogromno pridobi.

Evropska poslanka Romana Tomc na obisku v Slovenski Bistrici (od leve: dr. Ivan Žagar, Romana Tomc, mag. Karmen Furman)
Romana Tomc v Apačah, v družbi župana in mladega zdravnika Danijela Ščapa.
Romana Tomc v družbi domačinov.

M. P.