RTC TRIJE KRALJI: MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V VSL ZA OŠ IN ZIMSKA ŠOLA

V ponedeljek, 7. marca 2018 je na Treh kraljih potekalo medobčinsko tekmovanje v veleslalomu za osnovne šole občin Slovenska Bistrica, Makole, Poljčane in Oplotnica. Udeležilo se ga je več kot 100 otrok. Vsi so prejeli medalje za sodelovanje, malico in sok ter seveda smučarsko karto. Najboljši po kategorijah pa zlate, srebrne in bronaste medalje. Bilo je super!!!

Letos gre pohvala tudi ravnateljem in športnim pedagogom, saj so se potrudili za največjo udeležbo do sedaj. Pokrovitelji šolskega tekmovanja so Občina Slovenska Bistrica, Zavod za šport Slov. Bistrica, Smučarsko skakalni klub Šmartno na Pohorju in Hotel – smučarski center Jakec Trije kralji.

Zimska šola RTC Jakec Trije kralji

Proge

Proge so odlično urejene, prav tako tekaške proge. Smučišče je razdeljeno na spodnje in zgornje, oba pa še na levo in desno progo. Spodnje smučišče je idealno za učenje smučarjev začetnikov, slabših smučarjev in deskarjev, zgornje smučišče pa je idealno za boljše smučarje, ki se lahko še marsikaj naučijo. Na smučišču je več kot dovolj prostora. Ni čakanja na vlečnicah. Vlečnice so krožci.

Cilji zimske šole v naravi

V prvi vrsti učenci navezujejo nova prijateljstva. Lahko se izkažejo na različnih področjih, za kar v šoli največkrat ni priložnosti. Imajo možnost boljšega spoznavanja na relaciji učenec – učitelj. Naučijo se medsebojno spoštovati in pomagati. Pridobivajo pozitivne navade in opuščajo negativne.

Individualno napredujejo v smučarskem znanju, razvijajo motorične sposobnosti in krepijo zdravje. Zbuja se jim športni interes in nabirajo smučarske izkušnje, ki so koristne pri kasnejšem športnem udejstvovanju. Poleg vsega občutijo neokrnjeno naravo in gibanje v zasneženi naravi, na svežem zraku, uživajo v zimski idili.

Seznanja se jih z  nevarnostmi in osnovnimi veščinami preživetja v zasneženi naravi.

Program

Otroci so zasedeni od jutra do večera. Vsak dan so tudi bolj utrujeni in hitreje zaspijo. Nimajo časa za televizijo in mobitele. Predlaga se, da jih sploh ne vzamejo s seboj. Poškodbe so sestavni del športa.  Naredijo vse, da jih preprečijo. Na smučišču je ves čas prisoten reševalec. Poskrbljeno je za hrano, ki je odlična.

Med popoldanskimi aktivnostmi najdete pletenje zapestnic in obeskov. Učenci izdelujejo tudi čestitke s papirnato tehniko. Ob večerih pa potekajo kvizi z bogatimi nagradami in disco.

Podelitev priznanj

Na koncu prejmejo učenci potrdila o opravljenem  začetnem, osnovnem ali nadaljevalnem tečaju smučanja in deskanja. Podelijo se tudi priznanja najboljšim na tekmi. Ločeno tekmujejo začetniki in boljši smučarji, dečki in deklice posebej.

Deskarji tekmujejo, če želijo, seveda v svoji kategoriji.

K. V.