Rumenjaki ali beljaki: dietetičarka razkriva, kaj je bolj zdravo jesti !

Vir: Avaz.ba

Dolgo časa se je verjelo, da so beljaki najbolj zdrav del jajca, saj vsebujejo visok delež beljakovin in so brez maščob. Vendar pa novejše raziskave kažejo, da so rumenjaki prav tako pomemben del jajca in lahko vsebujejo veliko hranil, ki so koristna za zdravje.

Rumenjaki

Rumenjaki so bogati s hranili, kot so vitamini A, D in E ter z omega-3 maščobnimi kislinami. Poleg tega so rumenjaki vir holina, ki je pomemben za zdravje možganov in pomaga pri zmanjševanju vnetij v telesu. Rumenjaki vsebujejo tudi lutein in zeaksantin, ki sta pomembna za zdravje oči.

Kljub temu pa rumenjaki vsebujejo tudi veliko holesterola. Čeprav ni nujno, da bo vnos holesterola vplival na raven holesterola v krvi, lahko ljudje z visokim holesterolom omejijo vnos rumenjakov.

Beljaki

Beljaki so pogosto povezani z gradnjo mišic, saj vsebujejo veliko beljakovin in malo maščob. Vendar pa beljaki vsebujejo manj hranil kot rumenjaki. Kljub temu pa so beljaki bogati s kalcijem in železom, ki sta pomembna za zdrave kosti in preprečevanje anemije.

Prednosti in slabosti rumenjakov in beljakov

Rumenjaki so bogati s hranili in lahko pomagajo pri zmanjševanju vnetij v telesu ter izboljšanju zdravja oči in možganov. Vendar pa vsebujejo veliko holesterola, kar lahko vpliva na zdravje srca in ožilja.

Beljaki so bogati z beljakovinami, kalcijem in železom, kar je koristno za zdrave kosti in mišice ter preprečuje anemijo. Vendar pa nimajo veliko drugih hranil, ki jih najdemo v rumenjakih.

Kateri del jajca je bolj zdrav?

Raziskave kažejo, da je celotno jajce bolj zdravo kot le beljak ali samo rumenjak. Jajca vsebujejo veliko hranil, ki so pomembna za zdravje. Vendar pa je priporočljivo omejiti vnos rumenjakov, če imate visok holesterol. Priporočeno je, da ljudje z normalnim holesterolom zaužijejo do enega jajca na dan.

Pomembno je tudi, da jajca pripravite zdravo. Namesto cvrtja jajc, jih raje kuhajte ali pečite na žaru. Dodajanje zelenjave je zaželeno.

Avtor: I.Z.