Ruše: Bo anonimna prijava “prisilila” občino, da bo za malčke zagotovila drugačne stolčke?

Primer stolčka za malčke, kjer tega ni tega privezati. Oprema, ki bi jo vrtcu morala zagotoviti Občina Ruše.

Inšpektorat za šolstvo in šport je v izrednem nadzoru v primeru privezovanja otrok v vrtcu Ruše ugotovil neustrezna ravnanja ravnatelja, so včeraj poročali mediji. Ravnatelj osnovne šole, v okviru katerega deluje vrtec, Ladislav Pepelnik, je privezovanje malčkov v času obrokov označil za preventivno dejanje, ki se v vrtcu izvaja že več let.

Ob tem poznavalci razmer opozarjajo, da bi v vrtcu morali imeti drugačne stolčke za malčke in privezovanje ne bi bilo potrebno. Za zagotovitev denarja, s katerim bi kupili opremo v vrtcu, je odgovorna občina. Ravnatelj bi zato moral opozoriti na to, ne pa, da se je postavil v držo, ko se zgolj brani, ko pada po njem. Pri tem bi moral svojo vlogo odigrati tudi svet zavoda.

Mediji so januarja poročali, da je so malčki v vrtcu Ruše v času obedov privezani na stolčke. Sledil je interni nadzor, ki ga je opravil inšpektorat za šolstvo in šport.

V nadzoru, ki še ni končan, naj bi inšpektorat ugotovil neustrezna dejanja ravnatelja Pepelnika in z njimi seznanil tudi svet zavoda osnovne šole. Ta se je z ugotovitvami inšpekcijskega nadzora seznanil včeraj. Po poročanju največje komercialne televizije je svet zavoda podprl ravnatelja. Kljub temu bodo počakali še na mnenje izvedenca in rezultate policijske preiskave, ki jo je policija začela na podlagi poročanja medijev.

Inšpektorat navaja, da je privezovanje otrok v nasprotju z načeli vzgoje in izobraževanja, kot so zajeti v kurikulu za vrtce in zakonodaji. Žal pri tem niso ničesar rekli o primernosti stolčkov za malčke, ki jih uporabljajo v tem vrtcu. Če rečejo a, morajo reči še b, navajajo poznavalci oziroma starši.

V vrtcu imajo za malčke namreč povsem neprimerne stolčke. Zato jih tudi privezujejo, da se ne poškodujejo.

Ravnatelju sicer tudi očitajo, da ni ustrezno ukrepal proti vzgojiteljici, ki naj bi kričala na malčka. Ukrepal naj ne bi niti proti pomočnici vzgojiteljice, ki naj bi to kričanje spremljala. O kričanju, ki naj bi se zgodilo že novembra lani, sta januarja letos javnost in šolo v anonimnem pismu obvestila starša, ki naj bi novembra v času kosila obiskala vrtec.

Pri tem zmoti, da je bilo pismo anonimno, pa tudi to, da je od domnevnega dogodka do obvestila trajalo približno dva meseca. Če navedbe držijo, dejanja zaposlenih seveda niso dopustna. Se pa kar samo po sebi postavi vprašanje o primernosti stolčkov za malčke, ki jih uporabljajo v vrtcu.

Na Urški Repolusk, županji občine Ruše, je torej, da poskrbi za ustrezno opremo v vrtcu, ostali pa naj svoje delo opravijo do konca.

M. P.