Ruše: Kaj se dejansko dogaja v ruškem vrtcu?

Vrtec v Rušah (vir: OŠ)

Starša otroka, ki je septembra 2019 začel obiskovati jaslično skupino v vrtcu Ruše, sta pred dnevi na Svet zavoda in Svet staršev tega vrtca naslovila pismo, v katerem eno izmed vzgojiteljic obtožujeta, da je novembra lani kričala na otroka in ga v času kosila s traki privezala na stol.

Starša se pod pismo nista podpisala, poslala sta ga tudi šoli, v okviru katere deluje ta vrtec.

V sicer anonimnem pismu je zapisano, da sta starša novembra 2019, v času kosila, vstopila v garderobo jaslic in “okamenela od groze”. Iz prve igralnice se je slišalo “zverinsko kričanje vzgojiteljice in neutolažljiv jok otroka”. Ko sta starša vstopila v igralnico, sta ugotovila, da otročki sedijo za mizami, “ob polnih krožnikih”. Privezan je bil en otrok, ki je jokal, iz nosu mui je tekel smrkelj v usta, v obraz je bil čisto rdel. Vzgojiteljica pe je kričala na njega, kot navajata starša: “Zakaj se dereš! Tvoje dretje moti delovni proces. Takoj prenehaj!”

Pismo je objavil Lokalec, ki je za mnenje zaprosil tudi Ladislava Pepelnika, ravnatelja osnovne šole, v okviru katere deluje tudi Vrtec Ruše. Pepelnik jim je sporočil:

“V zvezi z vašim dopisom vam sporočam, da je anonimno pismo prišlo tudi na šolo. Kljub temu, da je pismo anonimno, sem takoj opravil razgovor z vzgojiteljico in pomočnico ravnatelja vrtca. Vzgojiteljica je priznala, da je navedenega dne res povzdignila glas na otroka, ki je jokal. V času prehladov skupaj z pomočnico poskrbita, da otrokom redno brišeta nosove. Preventivno pripenjanje otrok pa je zgolj iz varnostnih razlogov, saj je s tem poskrbljeno, da otroci ne padejo s stola. Zaradi vsega navedenega sem vzgojiteljici, v skladu s 172. členom ZDR, izrekel strogi pisni opomin in odredil dodatno spremljavo njenega dela.”

Še pismo staršev, ki sta dogajanje opazila že novembra, pismo poslala januarja in si nista upala podpisati:

M. P.