Ruše: Po pritiskih klonili. So res?

(vir: Letni oder Ruše, galerija, arhiv)

Javni zavod Center za mlade Ruše (CEZAM), ki ga vodi Gorazd Ladinek, naj bi na festivalu Letni oder Ruše 2021 med obiskovalci vendarle preverjal pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Tako so napovedali in spremenili prvotno odločitev, da preverjanja ne bo, ker ne želijo biti »diskriminatorni«, karkoli naj bi to že (po njihovem) pomenilo.

Ali bodo to tudi res storili, pa se bodo lahko prepričali le inšpektorji. 

Včeraj so iz zavoda sicer sporočili, da so se za preverjanje pogoja PCT odločili »glede na nov vladni odlok, ki prepoveduje izvedbo prireditev brez preverjanja PCT«. Vendar pa so se pri tem spet zapletli. Odlok velja namreč že od 23. julija 2021 in ne zadnja dva dni.

Na to, da morajo preverjati pogoje PCT, jih je v četrtek, 5. avgusta, opozorila tudi občina in Ledineku kot odgovorni osebi odredila, da jim mora takoj poročati o izvedenih aktivnostih vzpostavitve ustrezne organizacije javnih prireditev, ki bodo sledile predpisom in ukrepom pristojnih organov.

Občina uradnega sporočila javnega zavoda javno še ni objavila. Če je res, da bodo na festivalu preverjali pogoje, pa je to zgolj zaradi opozorila občine in tega, da nekateri izvajalci odklanjajo nastope brez upoštevanja tega.

Kot nastopajoči na letnem festivalu v Rušah je naveden tudi Jan Plestenjak, ki na prireditvah, ker ne upoštevajo vladnih odlokov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, ne nastopa. Predvidevamo, da tako ravna tudi večina, ki so navedeni kot nastopajoči (npr. Modrijani).

Glede na vse pa lahko že zapišemo tudi naslednji dvom: Ali bo preverjanje pogoja PCT res takšno kot mora biti? Dela za inšpektorje ne bo zmanjkalo.

Festival se bo začel 13. avgusta in zaključil 22. avgusta.

M. P.