Ruše: Vzrok požara še ni znan

Požar (vir: PGD Bistrica ob Dravi)

Meritve na območju petkovega požara v Rušah po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) niso pokazale, da bi bilo verjetno akutno tveganje za zdravje.

Požar je bil hitro pogašen, zaradi nepropustne ureditve odlagališča pa ni prišlo do izcejanja požarnih vod v okolje, navajajo v NIJZ.

Požar je izbruhnil v petek, 14. junija 2019, zgodaj zjutraj na deponiji odpadnega materiala v naselju Bezena. Zaradi dima so gasilci takrat objavili poziv prebivalcem v dolini reke Drave med Rušami in Mariborom, da zaprejo okna in ne zračijo stanovanj. Ko so požar pogasili, so ta poziv preklicali.

Nato so v inštitutu za javno zdravje izdali priporočila za prebivalce, ki jih objavljamo ob koncu prispevka.

Zgorelo je okoli 40 ton odpadkov. Po zagotovilih lastnika deponije naj sicer ne bi šlo za nevarne odpadke, za odlaganje teh pa naj bi imeli tudi vsa potrebna dovoljenja.

Vzrok za požar ni znan, policija zadevo še preučuje.

Gre za območje, ki je nekoč pripadalo Tovarni dušika Ruše, zdaj pa je v zasebni lasti. Po podatkih policije je tam odloženih približno 15.000 ton nenevarnih odpadkov.

Priporočila za prebivalce:

  • Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.
  • Če ste bili izpostavljeni snovem, ki so nastajale pri požaru, odstranite prah in onesnaženo obleko ter jo shranite v plastično vrečko. Izpostavljeno kožo operite z milom in velikimi količinami vode. Obrišite se in ponovno izperite.
  • Če je vidna kakršnakoli onesnaženost okolja, je najbolje, da se temu področju izognemo, dokler ta območja niso očiščena.
  • Izogibajte se dotikanju izpostavljenih površin in tekočin, ki so povezane s požarom.
  • Uporaba pitne vode – upoštevajte priporočila upravljavca vodovoda oz. Uprave RS za zaščito in reševanje. Za lastnike kapnic velja, da pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode.
  • Priporočamo čiščenje površin, ki jih je dosegel dim.
  • Priporočamo, da vrtnine in sadje, ki so vidno onesnažene s sajami in bi glede na doseženo stopnjo rasti oz. zrelosti že bili primerni za uporabo, zavržete. Ostale vrtnine in sadje pred zaužitjem  temeljito operite.
  • Če je mogoče, preprečite raznos onesnaževal (pepela) v neonesnažena območja (npr. menjava obutve, uporaba predpražnika, čiščenje tačk domačih živali).

Vir: nijz.si

M. P.