petek, 24 maja, 2024
Doma Dogodki Ruše: Zgorelo približno 40 ton odpadkov

Ruše: Zgorelo približno 40 ton odpadkov

Gasilci so pogasili požar, ki je ponoči izbruhnil na deponiji odpadnega materiala v naselju Bezena v občini Ruše, na območju nekdanje Tovarne dušika Ruše. Zato so tudi preklicali poziv prebivalcem glede odpiranja oken.

Policija poroča, da je na tem območju odloženih približno 15.000 ton odpadkov. Policisti so doslej ugotovili, da je zgorelo približno 40 ton odpadkov, na območju v velikosti 20 x 30 metrov.

Gasilci so bili o požaru obveščeni nekaj po 4. uri, ko so prišli na popolnoma razvit požar. Prve enote so takoj pristopile h gašenju, uporabili so tudi delovni stroj na deponiji in do okoli 8. ure so požar popolnoma omejili. Zdaj izvajajo sanacijo.

Po zagotovilih lastnika deponije je šlo za nenevarne industrijske odpadke, za odlaganje katerih naj bi imeli vsa potrebna dovoljenja.

Po prvih informacijah tnaj bi zagorele avtomobilske pnevmatike, a po trditvah lastnika, družbe Halda, teh ni na deponiji. Gre za območje, ki je nekoč pripadalo Tovarni dušika Ruše, zdaj pa je v zasebni lasti.

Nadaljnje analize morebitnih vplivov na okolje opravljata Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Nacionalni laboratorij za okolje in hrano.

Vzrok za požar ni znan, policija zadevo še preučuje.

Pri gašenju požara je sodelovalo več kot 50 gasilcev s 15 gasilskimi vozili iz prostovoljnih gasilskih društev Bistrica ob Dravi, Smolnik, Ruše, Lovrenc na Pohorju, Selnica ob Dravi in Slemen.

Foto: PGD Bistrica ob Dravi, Facebook.

M. P.