S cepivom AstraZenece se bo cepil celoten slovenski politični vrh

Skladno s strategijo cepljenja, ki jo je sprejela vlada, se bodo predsednik republike Borut Pahor, predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, predsednik Vlade RS Janez Janša in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca danes cepili s cepivom AstraZeneca. Za to cepivo je Evropska agencija za zdravila (EMA) včeraj ugotovila, da je varno in učinkovito.

Celoten državni vrh se bo s cepivom švedsko-britanskega podjetja AstraZeneca cepil danes ob 13. uri, cepljenje bo v prostorih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Ljubljani.

Bojana Beović, predsednica zdravniške zbornice in vodja posvetovalne skupine za cepljenje, je v torek izrazila prepričanje, da bi bilo dobro, če bi se po pozitivnem mnenju EME najprej cepil slovenski politični vrh in tudi vsi prepoznavni, ki se ukvarjajo s cepljenjem. S tem bi dali pozitivno sporočilo ljudem o zaupanju v cepljenje.

Po tem, ko je Odbor Evropske agencije za zdravila (EMA), pristojen za varnost, ugotovil, da je cepivo znamke AstraZeneca varno in učinkovito, je minister za zdravje Janez Poklukar na včerajšnji popoldanski novinarski konferenci sporočil, da bo Slovenija nadaljevala  uporabo tega cepiva.

Borut Pahor je ob napovedi, da se bo cepil, zapisal, da si želi, da bi odločitev okrepila zaupanje ljudi v cepivo, saj meni, da bomo krizo premagali s precepljenostjo. Zato poziva vse, da razmislijo o tem, da se cepijo, ko pridejo na vrsto.

M. P.