S koronavirusom okuženih 83 starostnikov v sedmih domovih za starejše

(vir: pixabay.com)

V domovih za starejše po državi je bilo v petek okuženih 83 oskrbovancev in 23 zaposlenih.

Žarišči okužbe z novim koronavirusom sta nastali v domovih za starejše v Metliki in Šmarju pri Jelšah. Z okužbo oskrbovancev se soočajo še v petih zavodih: enoti Bokalce Doma za starejše občane Vič Rudnik v Ljubljani, v enoti Naklo doma v Preddvoru, v domu Deos Horjul, v domu starejših Talita kum v Postojni in v Domu starejših občanov Ljutomer.

V Sloveniji je do zdaj zaradi Covida-19 umrlo devet ljudi. Po navedbah vladnega urada za komuniciranje je šlo sicer za starejše osebe s pridruženimi boleznimi, vendar pa bi ti še lahko živeli, če ne bi prišlo do okužbe. Kot razlog smrti je bil namreč naveden koronavirus oziroma bolezen Covid-19.

V domovih za starejše skrbno izvajajo vse ukrepe za preprečitev širjenja okužbe. O tem je na včerajšnji novinarski konferenci govorila tudi nova državna sekretarka na ministrstvu za delo, Mateja Ribič, ki je bila pred tem dolgoletna direktorica doma starejših v Trebnjem. Poudarila je, da želijo varovance zavarovati pred vdorom virusa v domove. Zato je prepoved stikov v domovih za starejše nujna, svojcem je zagotovila, da starejšim še vedno zagotavljajo aktivno življenje, pomagajo jim tudi pri video klicih s svojci.

Sinoči se je na Twitterju oglasila tudi zdravnica Urška Bačovnik Janša. Zapisala je:

“Če imate svoje bližnje v domovih za starejše, ste trenutno doma in bi lahko skrbeli zanje, vzemite jih prehodno domov. Tako boste najbolj poskrbeli za njihovo zdravje, razbremenili zaposlene in zmanjšali širjenje okužbe na najbolj kritičnih mestih.”

M. P.