ponedeljek, 22 julija, 2024
Doma Podravje Šarčevi in Levica glasovali proti nižji dohodnini

Šarčevi in Levica glasovali proti nižji dohodnini

(vir: pixabay.com)

Poslanci državnega zbora so v tem tednu obravnavali predlog za spremembo zakona o dohodnini. S spremembami bi razbremenili slovenske družine, ki bi letno plačale okoli 400 milijonov evrov manj davka. Vendar pa so poslanci vladajoče koalicije, vključno z nadkoalicijsko Levico, predlog za nižjo dohodnino zavrnili.

Predlog za znižanje dohodnine je že tretjič predlagala poslanska skupina Slovenske demokratske stranke (SDS). Pod predlog se je podpisalo vseh 25 poslancev te stranke, vendar so v vladajočih strankah – Listi Marjana Šarca (LMŠ), SD, SMC, DeSUS, SAB in Levica – znižanje dohodnine zavrnili. Glasovali so proti.

V SDS so nižjo dohodnino prvič predlagali že v letih 2017 in 2018, zdaj je bilo to že tretjič.

Vladajoči so predlog za nižji davek zavrnili z izgovorom, da bi se v državni proračun steklo za skoraj 400 milijonov evrov manj davka. V SDS pa so na to odgovorili, da je denarja dovolj in naj vlada raje počrpa denar iz evropskih skladov, od koder je bilo doslej pridobljenega manj kot 18 odstotkov dodeljenih sredstev, čas za črpanje pa se izteka.

Opozorili so še, da po ocenah mednarodnih ustanov letno iz Slovenije v davčne oaze ponikne okoli 3500 milijonov evrov, vladajoči pa to mirno dopuščajo. V SDS so še opozorili, da je davčna obremenitev dela v Sloveniji ena najvišjih v Evropski uniji.

Nič ni pomagalo, dohodnina ostaja visoka, vladajoči (vključno z Levico) namreč niso pristali, da bi se stopnje obdavčitve v vseh dohodninskih razredih znižale za dve odstotni točki. V SDS so še predlagali, da bi se splošna dohodninska olajšava z zdajšnjih 3302,70 evra zvišala na 4000 evrov, meje dohodninskih razredov bi se zvišale za 2000 evrov. Predlagali so tudi usklajevanje davčnih olajšav in neto letne davčne osnove s stopnjo inflacije.

V nadaljevanju objavljamo poimenski seznam glasovanja poslancev o predlogu za nižjo dohodnino.

  • Za ob imenu pomeni, da je poslanec glasoval za nižjo dohodnino.
  • Proti pomeni, da je poslanec glasoval proti nižji dohodnini.
  • Besedica Ni ob imenu pa pomeni, da poslanec ni glasoval oziroma ni bil navzoč na seji in je svojo odsotnost opravičil.

Glasovanje je bilo naslednje:

M. P.