Šarčevi ne dovolijo dviga najnižjih invalidskih pokojnin na vsaj 392 evrov

(vir: pixabay.com)

Poslanci vladajočih strank (LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB) so v četrtek v državnem zboru zavrnili predlog, po katerem se bi najnižje invalidske pokojnine dvignile vsaj na raven socialne pomoči, ki znaša 392 evrov. Takšen predlog je pred tem zavrnila tudi vlada pod vodstvom Marjana Šarca.

Predlog za povišanje najnižje invalidske pokojnine na vsaj 392 evrov mesečno, kolikor znaša tudi socialna pomoč za tiste, ki to zahtevajo, so propravili v poslanski skupini Slovenske demokratske stranke (SDS).

Iz obrazložitve predloga je razvidno, da je bilo v Sloveniji veliko invalidskih upokojencev delovno aktivnih, dokler niso izgubili zdravja. Radi bi delali, pa tega ne zmorejo več, njihove pokojnine pa so 200 ali 300 evrov.

V državi je namreč okoli 10.000 invalidskih upokojencev, ki prejemajo pokojnine nižje od 392 evrov. Za te se v zadnjih nekaj letih ni naredilo ničesar.

Vladajoči poslanci, pred tem pa tudi vlada, so predlog za povišanje zavrnili, tudi z izgovorom, bi to državo stalo 30 milijonov evrov letno. Vendar pa je to drobiž v primerjavi z ostalo porabo, ki so jo sprejeli v tej vladi. Za primer, za migrante smo v zadnjem obdobju dali kar 72 milijonov evrov, do leta 2022 načrtujejo še dodatnih najmanj 28 milijonov evrov.

Kako razkošna je vlada Marjana Šarca do sebe in mačehovska do invalidov, pa pokaže tudi podatek, da so si letos zagotovil kar 13 milijonov evrov več za protokol, to je za pijačo in hrano (pogostitve), za invalidske pokojnine pa zdaj ne najdejo denarja.

SDS je v tem mandatu predlagala dvig minimalne pokojnine za starostne in invalidske pokojnine, dvig najnižje kmečke pokojnine, dvig odmernega odstotka, upoštevanje dokupljene dobe v pokojninsko dobo in višji letni dodatek. Koalicija je bila vedno proti. Dvignili pa so najnižjo socialno pomoč.

Tako imamo v Sloveniji situacijo, ko nekdo, ki ne dela in nima niti dneva delovne dobe, na mesec dobi 392 evrov socialne pomoči, nekdo, ki zaradi svoje invalidnosti ne more delati, pa ne dobi toliko. Zanj je dovolj 200 ali 300 evrov na mesec. Narobe svet.

M. P.