Šarcu še ni dovolj: Obeta se podražitev avtomobilov

(vir: pixabay.com)

Vlada Marjana Šarca je v slabem letu in pol vladanja predvsem zaposlenim v javnem sektorju nekritično razdelila veliko proračunskega denarja, ne da bi za to imela dejansko kritje v državnem proračunu.

Posledica tega je, da mora zdaj na različne načine omenjeni denar pripeljati nazaj, kar lahko seveda počne le z novimi davki.

Tako je ministrstvo za finance pripravilo predlog zakona o davku na motorna vozila, o katerem se je javna razprava končala v petek, 14. februarja, skrajni rok za njegovo uveljavitev pa je 1. januar prihodnje leto.

Gre za predlog, ki bo po žepu precej udaril voznike avtomobilov in bo državnemu proračunu prinesel okoli 18 milijonov letno.

V Sloveniji so osebni avtomobili obremenjeni z dvema oziroma tremi davki – z davkom na dodano vrednost (DDV), ki je 22-odstoten in se odmerja od osnovne cene vozila, temu pa je treba prišteti še davek na motorna vozila. Od leta 2012 pa poznamo še dodatni davek na osebna oziroma motorna vozila (DDOV), ki mu pravimo tudi davek na luksuz. Odmerja se od gibne prostornine motorja od 2499 kubičnih centimetrov naprej.

Po ocenah poznavalcev se bo večina avtomobilov zaradi novega zakona podražila, in sicer za od 300 do 1200 evrov, odvisno od razreda. Po okvirnih izračunih bi se avtomobili v vrednosti 10.000 evrov podražili za 300 evrov, tisti za 15.000 bodo dražji za 800 evrov, tisti za 20.000 evrov pa bi stali okoli 1200 evrov več.

Posebej preseneča tudi napoved, da naj bi se občutno podražili tudi električni avtomobili.

M. P.