Šarec in Črnčec nadzorovala celo lastne ministre

Damir Črnčec in Marjan Šarec, v tandemu sta bila močna in nista poznala ovir. (vir: Twitter)

Mediji danes poročajo, da je Okrožno sodišče v Kopru zaradi nepooblaščenega vpogleda v osebne podatke 23 oseb, med njimi tudi takratnega obrambnega ministra Karla Erjavcu, novogoriškemu policistu Zdenku Kabaju dosodilo enotno denarno kazen v višini 5000 evrov, poravnavo sodnih stroškov in sodne takse.

Sodba je pravnomočna, na izrek kazni se nista pritožila niti Kabaj niti tožilstvo. Kabaj je krivdo priznal.

Policist je v podatke vpogledal 16. junija 2019, ko je bil razporejen na delo v Centru za tujce v Postojni. V računalniško zbirko osebnih podatkov se je prijavil s svojim geslom ter vnesel šifro, ki pomeni kontrolo brez postopka. Ker je iskal podatke o varovani osebi, takratnem ministru za obrambo Erjavcu, je v sistemu zazvonil t. i. zvonček, zaradi česa poizvedovanje ni ostalo neopaženo.

Vpogled v Erjavčeve podatke se je zgodil samo teden dni pred njegovo interpelacijo. Poznavalci navajajo, da gre za nov dokaz, da sta Marjan Šarec in Damir Črnčec (takratni predsednik vlade in njegov svetovalec) kontrolirala celo lastne ministre.

Policista Kabaja so pred kratkim povabili tudi na sejo parlamentarne preiskovalne komisije, ki ugotavlja zlorabe v zadevi Franca Kanglerja, vendar na vprašanja ni odgovarjal.

M. P.