SDS Golobovim preprečila zniževanje plač

(vir: sds.si)

Državni zbor je včeraj razpravljal o predlogu novele zakona o dohodnini, glasovanje pa bo opravil na eni od prihodnjih sej. Pred tem se mora namreč državni zbor odločiti glede predloga za razpis posvetovalnega referenduma, ki ga je tik pred glasovanjem o zakonu vložila poslanska skupina SDS.

Slovenska demokratska stranka (SDS) je s tem vsaj za nekaj časa preprečila namero vlade Roberta Goloba, da ustavi postopno zviševanje plač v prihodnjih petih letih.

Vlada Janeza Janše je namreč v začetku letošnjega leta sprejela novelo zakona o dohodnini, po kateri se bodo vse plače v prihodnjih petih letih postopno zvišale tako, da bo po petih letih vsak letno dobil še za eno dodatno plačo več denarja. Vendar se je vlada Roberta Goloba odločila, da bo to ustavila, zato je pripravila spremembe zakona, po kateri bo postopno zviševanje plač ustavljeno z novim letom in o katerih zdaj odloča državni zbor.

V SDS so z včerajšnjim predlogom za posvetovalni referendum vsaj začasno preprečili, da Golobova vlada uresniči svojo namero.

Kot pravijo, naj skladno s temeljnimi demokratičnimi načeli o prihodnji davčni politiki, ki tako neposredno kot tudi posredno vpliva na ekonomsko svobodo vsakega državljana, odloča ljudstvo samo. Zato so predlagali, da se v zvezi s predlogom novele zakona razpiše posvetovalni referendum.

V skladu s poslovnikom DZ bo zdaj predlog za razpis posvetovalnega referenduma uvrščen na dnevni red redne seje državnega zbora, lahko pa se skliče tudi izredna seja. Če ga bodo takrat poslanci zavrnili, bo lahko sledilo glasovanje o predlogu novele zakona. Biti pa mora sprejeta do konca leta, če želi vlada njeno uveljavitev s 1. januarjem 2023.

Finančni minister Klemen Boštjančič je v državnem zboru povedal, da si iz svojega predloga zakona o dohodnini zgolj v letu 2023 obetajo 120 milijonov evrov več v državnem proračunu. To pa pomeni, da bodo toliko več vzeli ljudem.

Vir: Predlog za posvetovalni referendum o dohodnini

M. P.