SDS: Navedbe v članku na portalu Necenzurirano so neresnične!

Največja opozicijska stranka SDS, se je takoj odzvala na navedbe v članku portala Necenzurirano: “Zato Črna, Ljubno in Mozirje ne bodo dobili denarja EU za boj proti poplavam”. Na svoji spletni strani so zapisali sledeče:

Trditev v prispevku  avtorjev Primoža Cirmana in Tomaža Modica, »Zato Črna, Ljubno in Mozirje ne bodo dobili denarja EU za boj s poplavami« da je za to, da občine Mozirje, Črna na Koroškem, Prevalje, Mežica, Solčava, Luče, Ljubno ob Savinji, Gornji Grad, Nazarje, Kamnik, Mengeš in Domžale ne bodo dobile denarja EU za boj proti poplavam odgovorna vlada, ki jo je vodil Janez Janša ne drži. 

 

Prav tako ne drži trditev iz omenjenega članka ” V nacionalnem načrtu za okrevanje in odpornost, ki ga je spomladi 2021 poslala v Bruselj, so namreč iz seznama prejemnikov sredstev za protipoplavno zaščito izpadle prav občine, ki jih je zadnja katastrofa najbolj prizadela. Ob Mozirju še Črna na Koroškem, Prevalje, Mežica, Solčava, Luče, Mozirje, Ljubno ob Savinji, Gornji Grad, Nazarje, Kamnik, Mengeš in Domžale.” 

Navedbe v članku na portalu Necenzurirano so neresnične (Foto: Demokracija)

Naslov članka, ki je bil objavljen 8.8.2023 na portalu Necenzurirano in nato 9.8. poobjavljen v tiskani in spletni izdaji Svet24, novica pa tudi na poročilih radijskih postaj Aktual, Veseljak, Radio 1 …,  predstavlja preusmerjanje pozornosti od napačne odločitve sedanje vlade, ki je pred mesecem dni, 10.7.2023 potrdila spremembe NOO, kjer je sredstva za zaščito pred poplavami več kot prepolovila iz 280 na 120 mio EUR.

Že iz vsebine prispevka jasno izhaja, da so bili posamezni projekti protipoplavne varnosti izbrani na podlagi poziva direkcije za vode in na podlagi izpolnjevanja zahtevanih kriterijev, med temi pridobitev gradbenega dovoljenja do 30.6.2023 in izvedljivost projekta do 30.6.2026. V članku omenjeni projekti (Črna na Koroškem, Prevalje, Mežica, Solčava, Luče, Mozirje, Ljubno ob Savinji, Gornji Grad, Nazarje, Kamnik, Mengeš in Domžale) teh kriterijev očitno niso izpolnjevali, ali pa se na poziv sploh niso javili in zato niso bili izbrani. Ne pa, kot napačno izhaja iz članka, zaradi odločitve prejšnje vlade.

Po tistem, ko je vlada Roberta Goloba s spremembo NOO 10.7.23 ta sredstva oklestila iz 280 mio evrov na 120 mio evrov, pa sploh ni bilo več nobene možnosti, da bi bili izbrani.

Vir: SDS.si