SDS osvojila vrh očaka Triglava

Janez Janša s soprogo Urško ter člani in simpatizerji stranke SDS na vrhu Triglava.

S pohodom na vrh Triglava se je zaključil 25. poletni tabor SDS in tabor Gorniškega kluba dr. Henrika Tume, ki se je začel 26. julija s skalaško sveto mašo v vasi Soča in se nato dva tedna nadaljeval z različnimi aktivnostmi.

Pogumni skalaši so vrh najvišje gore v Sloveniji skupaj s predsednikom Vlade RS in predsednikom SDS Janezom Janšo osvojili na 125. letnico postavitve Aljaževega stolpa.

Srčni in pogumni člani, članice ter simpatizerji stranke SDS so skupaj s predsednikom Janezom Janšo in soprogo Urško Bačovnik Janša osvojili vrh očaka Triglava. Skupina skalašev je vztrajno in drzno prehodila pot iz doline Zadnjice preko Koče na Doliču in Malega Triglava do vrha kralja gora – Triglava.

Premagali so kar 2200 metrov nadmorske višine in prehodili približno 30 kilometrov, kar je hvalevreden podvig. Po prihodu na vrh Triglava je sledil obvezen krst tistih, ki so vrh osvojili prvič ter uspešen sestop.

V ponos veličastni gori in slovenstvu so na vrhu zapeli Zdravljico. Slišal se je odmev tudi pesmi Ne pozabi domovine

Letošnja pot proti vrhu in osvojitev vrha Triglava je bila še toliko bolj slovesna, saj je Aljažev stolp, eden izmed najbolj znanih simbolov slovenstva, včeraj praznoval 125 let.

Sedmega avgusta 1895 je na pobudo župnika Jakoba Aljaža iz Dovjega na »strehi« Slovenije zrastla kultna konstrukcija, ki je skozi leta postala eden izmed simbolov slovenstva. Jakob Aljaž je bil velik domoljub in kot domoljuba ga je bolelo, da so si Nemci lastili večino planinskih koč in drugih postojank po slovenskih gorah. Zato je na vrhu Triglava za svoj denar od občin Dovje in Mojstrana odkupil 16 kvadratnih metrov veliko parcelo in dal nanjo postaviti stolp – Aljažev stolp.

“Stranka SDS z vsakoletnim vzponom uspešno nadaljuje slovenski planinski zgodovinski spomin in s tem obeležuje spomin na vse narodobuditelje, ki so z osvajanjem vrhov gora med drugim krepili tudi slovensko narodno zavest,” so zapisali na svoji spletni strani, kjer si lahko ogledate tudi fotografije.

sds.si/

M. P.