SDS predlaga ponovno uvedbo obvezne vojaške obveznosti

Z novinarske konference: Aleš Hojs, predsednik Odbora za obrambo pri Strokovnem svetu SDS, in poslanec Žan Mahnič. (vir: Twitter)

V Slovenski demokratski stranki (SDS) so danes v državni zbor vložili predlog novele o vojaški dolžnosti, s katero predlagajo ponovno uvedbo splošne vojaške obveznosti oziroma naborništva. Po tem predlogu bi vojaška obveznost trajala šest mesecev, civilno služenje vojaškega roka pa 12 mesecev.

Služenje vojaškega roka bi bilo obvezno za moške, ki bi vojaški obvezniki postali pri 17 letih. Pri 18 letih bi se izvedel nabor, vojaški rok pa bi fantje predvidoma začeli služiti v letu, ko bi dopolnili 19 let.

V primeru študija bi vojaško obveznost nastopili po njegovem zaključku. Zakon bi začel veljati 1. septembra letos.

Poslanec Žan Mahnič je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da se je ob odločitvi za profesionalizacijo Slovenske vojske zamrznilo izvajanje zakona o vojaški dolžnosti, v SDS pa tdaj predlagajo črtanje členov, ki so tedaj zamrznili izvajanje.

Med razlogi za ponovno uvedbo naborništva je navedel odvračanje vojaških groženj, krepitev domoljubja in narodne zavednosti ter krepitev psihofizične pripravljenosti državljanov. Želijo zagotoviti tudi dovolj številčno vojaško rezervo.

V zadnjih šestih letih so namreč “z žalostjo gledali, kako je Slovenska vojska propadala”.

Število stalnih pripadnikov ne zadošča več za obrambo Slovenije v primeru vojaškega napada niti ne za učinkovito delo v miru. Predvsem pa je problematično dejstvo, da v primeru oboroženega napada nimamo mlade generacije in tudi čedalje manj srednje, ki bi znala rokovati z orožjem in poznala osnovne vojaške tehnike.

Ideji ponovne uvedbe naborništva je javnost naklonjena, po raziskavi agencije Parsifal naj bi jo podpiralo 70 odstotkov vprašanih.

Idejo podpirajo tudi nekatere stranke t. i. levice, tudi nekatere koalicijske stranke. Pred volitvami so se tako do tega vprašanja jasno opredelili v DeSUS, po nekaterih navedbah naj bi ji bili naklonjeni tudi v SNS in SAB, je še povedal Mahnič.

M. P.