SDS še vedno najbolj priljubljena, SD na robu političnega preživetja !!

Vir: Nova 24TV

Dominika Švarc Pipan je Tanjo Fajon potisnila na rob političnega preživetja, volilci pa imajo očitno dovolj strankarskega “cincanja” Anžeta Logarja, kaže zadnja anketa Mediane, ki jo je opravila za POP TV. Tri in pol mesece pred evropskimi volitvami ima med strankami najboljše izhodišče SDS, ki bi jo podprla dobra petina vprašanih. Na drugem mestu je Svoboda Roberta Goloba. Še naprej pada podpora SD, ki ima le triodstotno podporo.

Vir: Nova24.tv

Po zadnji javnomnenjski raziskavi Mediane za POP TV je pravosodna ministrica, ki opravlja tekoče posle, Dominika Švarc Pipan predsednico SD Tanjo Fajon potisnila na rob političnega preživetja.

Volilci pa imajo po poročanju POP TV očitno dovolj strankarskega “cincanja” Anžeta Logarja, prva na lestvici je namreč spet predsednica Nataša Pirc Musar. Ocena priljubljenosti politikov je pokazala, da je po dveh mesecih vodstvo na lestvici priljubljenosti znova prevzela predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Drugo mesto je zasedel poslanec SDS Anže Logar, tretje pa minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Dominika Švarc Pipan, ki je s svojega položaja ministrice za pravosodje odstopila zaradi objektivne odgovornosti za sporen nepremičninski posel na Litijski, je pristala na petem mestu. Osma je koordinatorka Levice Asta Vrečko. Na deseto mesto se je vzpel prvak NSi Matej Tonin. Premier in predsednik Svobode Robert Golob je zasedel dvanajsto mesto, predsednik SDS Janez Janša je mesto za njim, na dvajsetem mestu pa je pristala zunanja ministrica in predsednica SD Tanja Fajon.

Tri in pol mesece pred evropskimi volitvami ima med strankami najboljše izhodišče SDS. Največjo opozicijsko stranko bi po anketi podprla dobra petina vprašanih (21,8 odstotka, januarja 23,4 odstotka). Največja koalicijska stranka Svoboda februarja med volilci uživa 15,1-odstotno podporo (januarja 13,7 odstotka). Tretja najbolj priljubljena stranka med volilci je kljub notranjemu razkolu postala Levica s 4,8-odstotno podporo (januarja 5,2 odstotka). Sledita NSi s 4,6-odstotno podporo volilcev (januarja 5,2 odstotka) in SD s triodstotno podporo (januarja 4,3 odstotka).

S tem rezultatom stranka SD le še za las ohranja prednost pred neparlamentarnimi Pirati (2,9 odstotka), Resnico (2,8 odstotka) in Vesno (2,4 odstotka). Sledijo SNS (1,7 odstotka), SLS (1,3 odstotka), Naša prihodnost in Dobra država (0,3 odstotka), Naša dežela (0,3 odstotka) in Konkretno (0,1 odstotka) Podpora ostalim strankam je razdrobljena v preostalih sedmih odstotkih (7,3 odstotka).

Skoraj četrtina oz. 23,4 odstotka anketirancev (januarja 22,5 odstotka) ne ve, koga bi volili. Vsak deseti (9,9 odstotka, januarja 8,4 odstotka) ne bi izbral nobene od obstoječih političnih opcij. Dva odstotka vprašanih na vprašanje ni želelo odgovoriti.

Vir: N1info.si