SDS zahteva, da iz parlamentarne komisije izločijo Tomaža Modica, novinarja Necenzurirano

Tomaž Modic (vir: arhiv)

Poslanska skupina SDS zahteva izločitev Tomaža Modica, tega je Gibanje Svoboda predlagalo za strokovnega sodelavca preiskovalne komisije, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje političnih strank. Modic je bil namreč sodelavec medija, ki je predmet preiskave, navajajo v SDS.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec pa opozarja, da na podlagi poslovnika in zakona Tomaž Modic ne sme biti strokovni sodelavec preiskovalne komisije. Zaradi podobnih navzkrižij interesov so v prejšnjem mandatu odstopili člani preiskovalk Jani Möderndorfer, Andreja Zabret in Branko Simonović.

Zakon o parlamentarni preiskavi namreč določa, da v komisiji ne sme sodelovati strokovni sodelavec, če je bil sam odgovorna oseba v organu ali pravni osebi, katere dejavnost se preiskuje, v času, na katerega se nanaša preiskava, so zapisali v SDS. Modic pa je v konfliktu interesov.

Modic je direktor in soustanovitelj podjetja Providentia

Modic je direktor in soustanovitelj podjetja Providentia, d. o. o., novinar portala Necenzurirano.si, direktor TM, Medijska produkcija in svetovanje, s. p. Kot novinar in direktor podjetja je sodeloval s spletnim portalom siol.net, ki je v lasti podjetja TSmedia, to pa je v lasti Telekoma Slovenije, ki je družba v državni lasti. Predmet preiskav preiskovalne komisije bo med drugim prav poslovanje podjetja Telekom Slovenije in posledično podjetja TSmedia, navajajo v SDS.

Zapisali so tudi, da portal Necenzurirano spada pod okrilje “medijskega tajkuna” Martina Odlazka, in dodali, da so se po poročanju medijev pojavljale tudi finančne in vsebinske povezave med omenjenim portalom in državnimi podjetji, med drugim tudi z GEN-I, ki ga je vodil sedanji premier Robert Golob.

“Glede na navedeno obstaja velika verjetnost, da se lahko Tomaž Modic zaradi sodelovanja z državnimi podjetji znajde kot priča ali preiskovanec v predmetni preiskovalni komisiji,” so zapisali v SDS. Zato zahtevajo njegovo izločitev.

Pogodba za sodelovanje v komisiji s Tomažem Modicem je bila sklenjena 29. junija, in sicer za strokovno pomoč predsednici preiskovalne komisije Mojci Šetinc Pašek pri vodenju parlamentarnih preiskav in vsebinskem razreševanju predmeta parlamentarne preiskave za čas od 1. avgusta 2022 do prenehanja dela preiskovalne komisije.

Na spletnem portalu Necenzurirano so v odzivu zapisali, da portala v dveh letih in pol delovanja nikoli niso financirala državna podjetja. “Prav tako naš portal nikoli ni imel nobenih ‘finančnih in vsebinskih povezav z državnimi podjetji’.”

 

M. P.