Se slovenskemu pravosodju obeta ena največjih afer doslej?

Branko Masleša

Slovenskemu pravosodju se, kot lahko sklepamo, obeta ena največjih afer do zdaj. Nekateri novinarji so namreč opozorili, da je vprašljiva diploma nekdanjega predsednika vrhovnega sodišča in trenutnega vodje kazenskega oddelka omenjenega sodišča Branka Masleše.

Masleša ne zna ali noče prepričljivo pojasniti, ali diplomo ima ali ne in kakšno.

Tednik Demokracija je namreč pred dnevi opozoril, da je v Masleševem življenjepisu zapisano, da je diplomiral na Univerzi v Sarajevu leta 1975. Pri tem gre sklepati, da gre za diplomo na univerzitetni stopnji, saj sicer pri nas ni mogoče opravljati pravosodnega izpita, kaj šele postati sodnik in vodja najvišjega sodišča v državi.

Ker diplome ni mogoče najti v registru diplom, so se novinarji obrnili na vrhovno sodišče in zaprosili, naj Masleša pojasni, kje je diplomiral, iz katere teme, pri katerem mentorju in kakšno stopnjo izobrazbe je pridobil. A vsaj do zdaj novinarji odgovorov niso dobili.

Namesto Masleše se je na Twitterju oglasilo vrhovno sodišče in podalo povsem nejasno pojasnilo, hkrati pa zagrozilo s tožbami proti novinarjem. Zapisali so namreč: “Vprašanje obstoja diplom sodnikov je, upoštevajoč zakonsko predpisan postopek izvolitve, v katerem se presoja izpolnjevanje pogojev za zasedbo sodniškega mesta, odveč. Vrhovni sodnik bo glede zapisanih neresnic vložil tožbo. Znesek odškodnine bo nakazal v dobrodelne namene.” Torej nič o tem, kdaj, kje in kako je diplomiral Masleša.

V javnosti se pojavlja tudi vse več vprašanj in dvomov, ali je Masleša sploh kdaj opravljal pravosodni izpit. O tem so se že leta 2014 spraševali tudi nekateri mediji, Masleša ni pojasnil niti tega, nato je vse potihnilo.

Zanimivo je tudi, da o zadevi molčijo največji mediji v državi, med drugim POP TV, RTV Slovenija in STA. Prav ti isti mediji so na široko poročali o domnevno sporni diplomi Branka Simonoviča, za katero pa se je na koncu izkazalo, da je z njo vse v redu.

M. P.