Še strožji covid ukrepi?

Dr. Aleksandra Pivec (vir: FB)
V medijih lahko beremo, da minister za zdravje Tomaž Gantar predlaga popolno zaporo države. Vse lepo in prav, vendar pa si moram ob tem predlogu postaviti nekaj vprašanj. Dogaja se namreč to, o čemer sem pisala pred nekaj dnevi.

Minister naj bi zagrozil z odstopom, če njegov predlog ne bo sprejet. S tem minister Gantar zopet poskuša svojo odgovornost naložiti celotni vladi.

Ob tem se moramo vprašati (zanimivo, da se o tem zelo malo sprašujejo mediji), kaj je minister delal med prvim in drugim valom epidemije? Kaj so bile njegove prednostne naloge v tem času?

Vsi smo dobro vedeli, da bo prvemu, sledil drugi val epidemije, da bo potrebno dobro pripraviti zdravstveni sistem, ukrepe, s katerimi bomo, kar se da, zajezili širjenje virusa in ob tem kolikor je mogoče, obvarovali gospodarstvo in javno življenje, pred posledicami. Ekonomskimi, socialnimi in tudi psihičnimi stiskami, ko bojo pri ljudeh posledično nastajale.

V kolikor bi minister s svojo ekipo vmesni čas posvetil pripravam na drugi, pričakovano močnejši val epidemije, bi v tem času namenil energije pripravam sistemskih rešitev v zdravstvu in mu danes ne bi bilo potrebno pozivati k zaprtju države.

Tudi, če bi svoj odstop ponudil ob primernem času bi bilo to dobrodošlo za slovensko zdravstvo. V času najzahtevnejših COVID razmer v državi pa so grožnje z zaostrovanjem razmer, v že tako dodobra razgretem epidemiološkem in političnem stanju, popolnoma neprimerne in neodgovorne.

Ministra v zadnjem času praktično ni bilo zaznati v javnosti. Ob tem je na mestu vprašanje, ali je še vedno premišljeval kakšnega pristopa reševanja krize bi se lotil.

Nikakor ne morem mimo dejstva, da v tem času ni delal na projektu povečanja števila postelj in zagotavljanja kadra v zdravstvu, ki v samih, težkih razmerah izgoreva in kliče na pomoč, kar bi morala biti njegova prioritetna naloga. Zaradi takšne nepripravljenosti sistema, smo sedaj v težkem položaju, v katerem se morajo bolnišnice in zaposleni v zdravstvu posluževati iskanja ad-hoc rešitev iskanja dodatnih kadrovskih in posteljnih kapacitet, za kar jim gre seveda velika pohvala in zahvala!

Morda pa je manever ministra Gantarja zgolj še ena izmed potez, ki se nanašajo na notranja razmerja v DeSUS-u in začetek iskanja najprimernejše strategije za izstop iz vladne koalicije, kar je vsekakor v dani situaciji popolnoma neprimerno početje, ki lahko že tako težko situacijo še dodatno poslabša.

Ne glede na to, kakšen je pravilen odgovor na postavljena vprašanja, je dejstvo, da je poziv k zaprtju države močno povezan z razmerami v zdravstvu, za katere je odgovoren minister za zdravje. In to odgovornost za stanje razmer v zdravstvu in potrebnih novih COVID ukrepih mora minister Gantar vsekakor sprejeti.

Aleksandra Pivec

vir: facebook.com/