Sebastian Kurz se umika iz politike

Avstrijski kancler s partnerko (vir: arhiv, Sebastian Kurz, FB)

Nekdanji avstrijski kancler Sebastian Kurz je potrdil poročanje medijev, da se po desetih letih umika iz politike. V petek bo predvidoma predal vodenje Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) in poslanske skupine, v prihodnjih tednih pa uredil predajo vseh svojih političnih funkcij, je pojasnil danes v izjavi za medije.

Kaj je razlog za umik?

“Pogosto se reče, da je politika nehvaležen posel in danes bi rad poudaril, da tega ne vidim tako in temu nasprotujem. Zdi se mi neverjetno lepo, da se zavzameš za nekaj, v kar verjameš in neverjetno lepo je, da delaš za republiko in državo in ji služiš,” je povedal Kurz.

Ob tem se je še zahvalil za izkušnje in doživetja zadnjih desetih letih. Dodal je, da je bil do nedavnega prepričan, da občutka po zmagi na dvojih volitvah ne more preseči nič, potem pa se mu je rodil otrok. “Ta čudež je nekaj neverjetnega,” je poudaril.

Kurz je oktobra odstopil s položaja kanclerja, kjer ga je nasledil dotedanji zunanji minister Alexander Schallenberg. Po odstopu s čela vlade se je vrnil v poslanske klopi, kjer je prevzel vodenje poslanske skupine ÖVP.

M. P.