Selnica ob Dravi: Velike možnosti za turizem

Županja dr. Vlasta Krmelj (vir: arhiv)

Občina Selnica ob Dravi leži v Dravski dolini ob reki Dravi, ki je imela pomembno vlogo pri nastanku, zgodovini in samem razvoju te občine. Selnico ob Dravi obkrožajo naravne lepote in slikoviti hribi, saj jo na jugu obdaja predalpsko hribovje Pohorje, na severu pa hribovje Kozjak. Občina meji tudi na Avstrijo.

Naselje Selnica ob Dravi, ki je tudi središče občine, leži v dolini, hkrati pa vključuje tudi tri bolj hribovita naselja; Gradišče na Kozjaku, Sveti duh na Ostrem vrhu in pa Slemen, ki se deli na Zgornji in Spodnji Slemen.

Omenjeni zaselki so tudi zanimivi za pohodnike, saj poleg čudovitih razgledov in zelene narave ponujajo tudi turistične znamenitosti in dejavnosti. Selnica ob Dravi se kot kraj prvič omenja v tisoč let starih zgodovinskih virih, samostojna občina pa je postala šele leta 1998, ko se je nekdanja občina Ruše razdelila na več občin.

Velike možnosti za turistične dejavnosti

V preteklosti je razvoj Selnice ob Dravi zaznamovala predvsem hidroelektrarna Fala na Dravi, ki je bila prva hidroelektrarna v tem delu Evrope, obratovati pa je začela leta 1918. Njeno odprtje je takrat prineslo dodaten razvoj, danes pa v občini prevladuje sadjarstvo, predvsem pridelava jabolk in jabolčnih izdelkov. Jabolko je tako pomemben simbol občine in je tudi v njenem grbu.

Razen s tem povezanega kmečkega turizma, ki obiskovalcem ponuja zelo kvalitetno sadje, turistična dejavnost v občini še ni močno razvita, se pa to spreminja, odkar občino vodi županja dr. Vlasta Krmelj, ki se posveča možnostim, ki jih ima občina predvsem zaradi vabljivega naravnega okolja. Prelepa hribovita narava, ki obkroža Selnico ob Dravi, je pravi biser za pohodniške izlete in oddih od mestnega vrveža. Okoliški hribi so primerni za pohodništvo, dolina pa je kot nalašč za sproščeno kolesarjenje ob Dravi in izlete. Vendar pa v zadnjih dvajsetih letih takšnim dejavnostim niso posvečali prevelike pozornosti, zato občina nima urejenih in označenih poti in stez. V občini tudi ni velike ponudbe turističnih dejavnosti, razen že omenjenega kmečkega turizma. Vendar pa se v zadnjih treh letih pod vodstvom županje Krmeljeve občina bolj ukvarja tudi s turizmom in z možnostmi, ki jih na tem območju ponujajo geografska lega in naravne lepote Selnice ob Dravi.

Novi vrtec in športna dvorana

Pod sedanjo županjo se občina trudi, da bi zagotovila čim bolj zdravo in prijetno okolje za mlade družine. Selnica ob Dravi je že blagoslovljena s precejšnjim številom otrok, saj jih šteje več kot 180, zato načrtuje graditev novega vrtca (zdajšnji je star že 46 let) in športne dvorane. Županja poudarja, da urejen vrtec pomeni tudi mlade družine in razvoj.

Več o projektih in načrtih v občini lahko preberete na povezavi: Demokracija

S. B.