Šentilj: Turistično središče v obnovljenem objektu nekdanje carinarnice

V Šentilju so uradno odprli regionalno turistično središče, ki so ga vzpostavili na starem mejnem prehodu z Avstrijo. Obiskovalci lahko v njem vsak dan dobijo vse potrebne informacije in gradivo za raziskovanje Šentilja in okoliških krajev.

Regionalno turistično središče deluje v obnovljenem objektu nekdanje carinarnice, ki je vrsto let propadal, lani pa je občina pristopila k njegovi obnovi v okviru čezmejnega, okoli milijon evrov vrednega projekta Prebujanje/Buđenje.

Cilj omenjenega projekta, ki se izteka letos poleti, je ponovna oživitev starega mejnega prehoda in nadgradnja lokalne arheološke dediščine v turistične namene. Zanj sta Šentilj in hrvaška obmejna občina Goričan dobila odobrena sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Za občino Šentilj je bilo načrtovanih nekaj več kot 420 tisoč evrov. Poleg regionalnega turističnega središča so uredili tudi Keltsko pot z energijskimi točkami v Boldu.

Poleg stavbe, kjer je novo regionalno turistično središče, je še ena prazna stavba, v kateri nameravajo v prihodnjih letih urediti mladinski hotel.

M. P.