Šentilj: V hiši na Slovenski ulici prijavljenih kar 547 oseb

V tej hiši v Šentilju je bilo še maja 2019 prijavljenih kar 547 oseb. Poročali smo že, da smo priča zlorabam socialnih transferjev na podlagi fiktivno prijavljenega prebivališča tujcev. Poslanka mag. Karmen Furman od vlade ponovno zahteva dodatne odgovore,.

Zakonca, 56-letna Tanja in 54-letni Branko Galunič iz Šentilja, sta v svoji hiši od 1. januarja 2015 do 21. februarja 2018 fiktivno začasno prijavila kar 545 oseb. Hiša ima 203 kvadratne metre površine, kar pomeni, da bi imel vsak na voljo po 0,37 kvadratnega metra. Po ugotovitvah policistov sta zakonca s tem zaslužila dobrih 57 tisoč evrov. Od vsakega delavca sta namreč za fiktivno prijavo zahtevala po sto evrov nadomestila, za to pa sta izdajala celo račune.

Večina prijavljenih je bila iz nekdanje skupne države, ki so zaposlitev večinoma iskali v avstrijskem Gradcu. Bližina začasnega prebivališča pa je bila pri tem prednost.

Ob tem se nihče na upravni enoti, kjer sta prijavljala toliko oseb, ni vprašal, kako lahko toliko ljudi živi v stanovanjski hiši. Pa tudi na šentiljski občini so morali biti s tem seznanjeni.

Kar 547 prijavljenih na istem naslovu na Slovenski ulici 13 je postalo sumljivo šele policistom, ki so marca 2018 opravili enajst hišnih preiskav in preiskav avtomobilov v Šentilju in bližnji Pesnici. Zakonski par je bil nato osumljen storitve dveh kaznivih dejanj overitve lažne vsebine v sostorilstvu. Osumljena sta, da sta med 1. januarjem 2015 in 21. februarjem 2018 na upravni enoti v Pesnici vsaj 631-krat (za 545 različnih oseb) sama ali z dajanjem navodil fizičnim osebam spravila uslužbence upravne enote v zmoto in dosegla, da so ti potrdili nekaj lažnega, navajajo v Delu.

V hiši sta bila prijavljena tudi sama, zato navedbe o 547 osebah na istem naslovu.

Ko sta Galuničeva na sedež upravne enote prinesla dokumentacijo za 60 ljudi, je zadeva postajala vse bolj sumljiva, zato sta v nadaljevanju delavce pošiljala, da so si dokumente na pesniški upravni enoti urejali sami.

Narok za glavno obravnavo, kjer vsakemu od njiju grozi do 3 leta zapora, je na mariborskem sodišču razpisan za 10. junij 2019. Roko na srce, predpisana kazen je zelo nizka. Delo pa danes poroča, da obtožena na predobravnavnem naroku krivde nista priznala.

M. P.