Šentilj: Vaja nadzora meje z droni

Slovenska in avstrijska policija bosta danes, ob 14. uri, na mejnem prehodu Šentilj (na avstrijski strani) izvedli vajo nadzora meje z droni. Ob tej priložnosti se bosta srečala tudi ministra za notranje zadeve Slovenije in Avstrije Aleš Hojs in Karl Nehammer, ki bosta po vaji podala tudi izjavo za javnost.

Ministra, ki bosta po srečanju podala izjavo za javnost, sta se o vzpostavitvi testnega projekta skupnega nadzora slovensko-avstrijske meje s tehničnimi sredstvi, kot so brezpilotni letalniki in kamere, dogovorila na srečanju na Dunaju konec julija.

Tedaj so na notranjem ministrstvu v Ljubljani pojasnili, da želijo s tem preveriti možnost učinkovitega sodelovanja pri skupnem nadzoru meje in prenosu teh praks na migracijsko bolj obremenjeno slovensko-hrvaško mejo.

O migracijah sta pred dobrim mesecem na srečanju v Ljubljani govorila tudi slovenski premier Janez Janša in avstrijski kancler Sebastian Kurz. Zavzela sta se za skupen pristop v boju proti nezakonitim migracijam in novemu koronavirusu, ki se v obeh državah v zadnjem času vse hitreje širi.

M. P.